csütörtök, május 24, 2018
Civil Hírügynökség

Élelemmel látnák el magukat

konyhakert-161229

Kilenc Tisza környéki település összefogásával alakult meg az ország első vidékfejlesztési klasztere Homokhát Tiszatáj Multifunkciós Klaszter néven. Alapítói: Tiszasas, Csépa, Tiszainoka, Tiszakürt, Nagyrév, Szelevény, Lakitelek, Szentkirály és Tiszaug.

A most létrehozott klaszterhez tartozó településeknél a lakosságot élelmiszerrel látnák el a tervek szerint. Természetesen bekapcsolódhatnak a helyi kiskereskedelmi és vendéglátóegységek, csak úgy, mint a közétkeztetés és a turizmus terület is.

A frissen megalakult klaszterrel kapcsolatban Mészáros István vidékfejlesztő elmondta, az egyesülés szeretné bevonni a kilenc település önkormányzatát, gazdasági szereplőit, civil szervezeteit, természetes személyeit olyan integrációba, melynek célja, hogy a térség önellátó, önfenntartó pozíciót töltsön be.

– A klaszterhez tartozó településeknél a lakosságot élelmiszerrel látnák el. Természetesen bekapcsolódhatnak a kiskereskedelmi, a vendéglátóegységek, csakúgy, mint a közétkeztetés és a turizmus is. Fontos feladat, hogy a helyi piacokat saját termékekkel kell kiszolgálni. A következő cél az önfenntartás. Ez azt jelenti, hogy a saját szükségleteken kívül külső piacra is lehet termelni. A bevételből lehet megvalósítani a települési, illetve térségi fejlesztéseket. Mindegyik település a saját jellemző adottságainak megfelelően vesz részt a közös munkában.

A hat Jász-Nagykun-Szolnok megyei, pontosabban tiszazugi település részvételével zajló „kísérletnek” Lakitelek lesz a fejlesztési és képzési központja is.

 

Forrás: szoljon.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.