vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Együtt többre vagyunk képesek

2018-06-14 Esemény, Hírfolyam
Tescokonferencia_180613

Idén június 7-én tartotta civil szervezetek, vállalatok, kormányzati szereplők, valamint a média részvételével az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet a középpontba állító konferenciáját a Tesco.

A rendezvénynek ezúttal Varsó adott otthont, a résztvevők pedig arra keresték a választ, hogy együttműködésekkel és hatékony partnerkapcsolatok kialakításával hogyan csökkenthető az élelmiszer-pazarlás mértéke – a termelők, kereskedők és a vásárlók közös elköteleződésével.

A konferencián a szakértők, köztük Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke igyekeztek beazonosítani a kidobásra kerülő élelmiszerek forrását és közös megoldást kidolgozni a jövőre nézve.

„Az esemény egyik tanulsága, hogy az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem első lépéseként mérnünk kell, hogy beazonosíthassuk a felesleg forrását, majd meghatározhassuk, hogyan csökkentjük ennek mennyiségét” – mondta Matt Simister, a Tesco közép-európai ügyvezetője. „Múlt hónapban publikáltuk saját közép-európai élelmiszer-hulladék jelentésünket, és az előző év óta elért jelentős, 30 százalékos csökkenés is azt mutatja, jó úton járunk. A kereskedelmi szektor többi résztvevőjét, és a termelőket is csak buzdítani tudjuk, hogy elemezzék saját tevékenységüket és tegyenek az élelmiszer-pazarlás ellen”, tette hozzá.

A konferencia résztvevői megerősítették, hogy a szállítóknak és a kereskedelmi vállalatoknak össze kell fogniuk, és közös megoldást kell keresniük, hogy vásárlóik számára is fontossá tegyék az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet. Erre a legjobb példa a Tesco tavaly év elején bevezetett Perfectly Imperfect kínálata, mellyel az áruházlánc szállítóinak is segít csökkenteni a náluk keletkező felesleg mértékét a nem tökéletes külsejű, de ugyanolyan ízletes és fogyasztható zöldségek és gyümölcsök átvételével, miközben vásárlói számára a kedvező árazással teszi még szimpatikusabbá a tudatos vásárlást.

„Amíg ennyi éhező és alultáplált ember van, egyetlen falat étel sem veszhet kárba. A vállalatok hatékony élelmiszermentő program kidolgozásával tehetik a legtöbbet a rászorulók támogatása érdekében. Örülünk, hogy a Tescóval évek óta tartó együttműködésünk eredményeképpen Magyarországon már több mint 31 millió adag étellel segíthettük a rászorulókat” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A Tesco 961 közép-európai áruházából már több mint 670 adományozza az élelmiszer-felesleget helyi partnerszervezeteken keresztül az áruházak környékén élő rászorulóknak. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruháza alkalmas legyen az élelmiszermentő programhoz való csatlakozásra.

A varsói Közép-európai Élelmiszer-pazarlás Konferencia az év egyik legfontosabb, az élelmiszer-felesleg csökkentésével foglalkozó eseménye volt. A rendezvényt a Tesco szervezte partnereivel közösen, hogy összehozzák az üzleti, állami, valamint civil szféra lengyel, cseh, szlovák és magyar képviselőit a fontos téma érdekében.

 

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes!
A Tesco 206 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel, közel 20 000 munkatársat foglalkoztat Magyarországon, és ezernél is több helyi szállító számára nyújt üzleti lehetőséget. Az értékteremtés megjelenik társadalmi szerepvállalásában is, amiben a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként már több, mint 145 áruházából adja át napi rendszerességgel az élelmiszerfelesleget. 2014 szeptemberétől 2018. áprilisáig összesen közel 6 milliárd forint értékben, több mint 12.717 tonnányi termékkel támogatta a rászorulókat. Élelmiszer-mentő programja 2016-ban Felelős együttműködés kategóriában elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség Díjat. 2016-ban hagyományteremtő céllal elindított „Ön választ, mi segítünk” országos pályázata, amely során vásárlói szavazzák meg, hogy közösségükben milyen programokat támogasson a Tesco, az elindítás évében Leginnovatívabb támogatói program kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjának fődíjasa lett. Több éve stratégiai partnere a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, így hátrányos helyzetű családokat felkaroló, fiatalokat fejlesztő kezdeményezéseket, adománygyűjtő vagy véradó programokat is támogat.

További információ:
www.tesco.hu
www.tescomagyarorszag.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.