vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Egyedülálló edzőtermet nyitott a SUHANJ! Alapítvány

suhanjFitness-170808

Egyedülálló, a látás- és mozgássérültek igényeit is figyelembe vevő edzőterem nyílt Budapesten a SUHANJ! Alapítvány jóvoltából. A SUHANJ! Fitness célja, hogy sérültek és nem sérültek együtt edzhessenek, így mindent úgy alakítottak ki, hogy az egyáltalán ne legyen az átlagostól eltérő, amellett, hogy mégis az. Az ehhez hasonló termek egyébként az egész kontinensen ritkaságnak számítanak, de a megálmodók remélik, hogy hamarosan divattá válnak majd.

Egyre jobb helyzetben vannak Budapesten a látás- és mozgássérültek, de sokat kell még fejlődni annak érdekében, hogy mindenki azonos esélyekkel élhesse az életét. Az egyik nagy hiányosság az edzőtermek akadálymentesítése volt, jó pár olyan esetről hallottunk, hogy a sportolni vágyót 3-4 embernek kellett minden alkalommal be- és kisegíteni, arról pedig ne is beszéljünk, hogy edzés közben milyen nehézségekkel kellett szembesülniük.

Hiánypótlásként a SUHANJ! Alapítvány jóvoltából megnyílt az ország első edzőterme, amely úgy került kialakításra, hogy az a sérülteknek is megfeleljen. A főleg triatlon- és futóversenyeiről ismert szervezetnek ez nem az első ilyen próbálkozása, egy mozgássérült gyerekekkel foglalkozó iskolában már korábban volt edzés lehetőség. A különleges gépek egyébként borzalmasan egyszerűek: különlegességük abban rejlik, hogy az ülések kifordíthatók, így kerekesszékkel is oda lehet férni. Gusztos Péter, az alapítvány társalapítója – Fenyvesi Zoltán, Till Attila Tiszta szívvel című filmjének főszereplőjének és az alapítvány egyik önkéntesének társaságában – elmondta, hogy még árban sincs nagy különbség, így nem érti, miért nem lehet több ilyen a városban.

A SUHANJ! Alapítvány mindenre gondol, az akadálymentesítés pedig nem azt jelenti, hogy nincsen lépcső: a kialakításnál itt minden egyéb részletre is odafigyeltek, ilyen a pult magassága, a látássérülteknek tervezett vezetősávok, letapintható számok vannak a bilétákon, valamint a szekrényeken, de vannak hangoskönyvek, amelyek még azt is elmondják, hogy mivel hogyan kell eljutni a teremig. A lokáció kiválasztásánál fontos volt az is, hogy akadálymentes közlekedésieszközökkel megközelíthető legyen.

Természetesen a személyzet összeválogatásánál is fontos volt az „akadálymentesítés”: az itt dolgozók kivétel nélkül olyan szemléletű emberek, akik nem ijednek meg akkor, ha egy fogyatékkal élő jön be az ajtón, és ha olyan a helyzet, akkor segíteni is tudnak neki.

A hely azonban nem kifejezetten a fogyatékkal élőknek készült, a legfontosabb cél, hogy itt együtt tudjanak edzeni a sérültek a nem sérültekkel, és mindenki a hangulat, illetve a szolgáltatás színvonala miatt akarjon ide járni. Alapítványi szempontból azért is fontos a projekt, mert szeretnének ezentúl készségfejlesztő és terápiás foglalkozásokat szervezni, tehát az alapítvány szolgáltatásainak köre is bővülhetne általa.

A cél, hogy néhány éven belül ez a dolog ne legyen már különleges, hanem egyfajta trenddé váljon, ami mindenkinek csak előnyére válik.

 

Forrás: welovebudapest.com

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.