csütörtök, április 19, 2018
Civil Hírügynökség

Egy éves a Nem Adom Fel Cafe & Bar

nemAdomFel-170127

Sokat fejlődött a tavalyi nyitás óta az a józsefvárosi kávézó, ahol a legtöbb munkatárs fogyatékossággal élő. Korszerű melegkonyhát üzemeltetnek, irodalmi programokat és koncerteket szerveznek, rendezvényekre települnek ki, de az itt dolgozók mégis a nyitott, vendégszerető, elfogadó légkör megteremtését tekintik működésük legnagyobb eredményének.

Vajon vendégszeretőbbek-e a fogyatékos emberek? Másképp veszi fel a rendelést egy Down-szindrómás pultos? Hogyan hozza ki a rendelést egy kerekesszékes felszolgáló? A VIII. kerületi Szűz utca Magdolna utca sarkán lévő Nem Adom Fel Cafe & Bar tavalyi nyitását óriási figyelem övezte, többen ezekre a kérdésekre keresték a választ. „Öröm volt látni az érdeklődést a közönség és a média részéről a vállalkozásunk iránt” – meséli Veres Marianna, a kávézó üzletvezetője. „Ugyanakkor azt szerettük volna elérni, hogy ne csak azért jöjjenek el hozzánk az emberek, mert itt olyan „csodabogarak” a felszolgálók, hanem azért is, mert professzionális színvonalú kiszolgálást kapnak. Az esélyegyenlőséghez, integrációhoz értünk, ezt kellett összehozni jó kávéval, finom süteményekkel.”

Jelenleg 20 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek, fejlődjenek és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal. „Keressük a lehetőségeket, amelynek segítségével a különböző sérültségű munkavállalóink el tudják látni a feladataikat, kommunikálni tudnak a vendégekkel, kezelni tudják a nehezebb helyzeteket” – mondja Veres Marianna.

A munkavállalók között többeknek eddig nem volt tényleges munkahelye, számukra új lehetőségek nyíltak a munkába állással. „Fizetést kapnak, bejárnak dolgozni, megbecsült tagjai lettek a társadalomnak, és közben ők is adnak az épeknek. És nemcsak azzal, hogy adót fizetnek, és nem szorulnak segélyekre – bár ez sem utolsó szempont, – hanem azzal is, ahogyan közvetítik értékeiket a betérő vendégeknek. Az egy éves működésünk legnagyobb sikerét az jelenti, amikor látjuk, hogy a munkatársaink élvezik a közös munkát” – folytatja Veres Marianna. „A lelkesedésük nélkül nem tudtuk volna megteremteni azt a mosolygós, elfogadó légkört, ami jellemzi ezt a helyet.”

Márpedig ez a légkör az, amiért a törzsvendégek újra ellátogattak a Nem Adom Fel Cafe & Barba, és ezért állták körbe január 27-én a születésnapi tortát. A kávézó egy év alatt különleges színfoltja lett Budapestnek, és nem csak fogyatékos emberek találkozóhelye. Híres emberek előadásai, vállalati események, filmklub és közösségi koncertek színesítették ezt az évet. A kialakított melegkonyha kapacitása a napi menü és az aktuális étlapon lévő ételek elkészítése mellett lehetővé teszi, hogy rendezvényeken egyszerre akár 60-80 fő kiszolgálhassanak. A rendezvények lebonyolítása egy új lábat jelent a kávézó számára, és szükségük is van a pénzügyi stabilitásra. A kávézó társadalmi vállalkozásként üzemel, ez azt jelenti, hogy a bevételeket az általuk képviselet társadalmi ügy, vagyis a fogyatékos emberek szolgálatába állítják. A kávézót megálmodó Nem Adom Fel Alapítvány és Nem Adom Fel Szociális Szövetkezet nem titkolt célja, hogy a jövőben további, hasonló profilú vendéglátóhelyeket nyissanak.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.