szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Ecsettel a békéért

2018-09-19 Esemény, Hírfolyam
krajcarosSzobor-151107

Az idén van a záróéve az I. világháború eseményeit idéző programoknak. A fehérvári székhelyű Krajczáros Alapítvány önkéntesei a Felvidéken sok év óta részesei katonatemetőkben folyó rekonstrukciós munkálatoknak. Szeptember 28-án kerül sor Velkőben (Velkrop) a térség legnagyobb sírkertjének átadására.

A hadisírokat, emlékhelyeket gondozó tevékenységen túlmenően 2013-tól napjainkig Közép-Európa léptékben is egyedülálló festmény gyűjteményt hoztak létre a centenáriumhoz kapcsolódva. A 77 fős – ma élő lengyel, szlovák, ukrán és magyar – művészcsapat 270 alkotásából álló tárlatot eddig 45 hazai és főként külföldi városban mutatták be. Jelenleg Opole (PL) után Bártfa (Sk – Bardejov) ad otthont a kiállításnak. Ezen tematikus kollekció folyamatosan gyarapszik.

Művészi és történelmet idéző értékei mellett különös jelentősége a projektnek, hogy az alkotók többnyire grátisz készítették el a portrékat, fantázia szülte festményeket és tájképeket, csendéleteket. Az éveken, országhatárokon átívelő projekt üzenetei:
– soha többé háborút,
– száz esztendő távlatában elérkezett az ideje a közös emlékezetnek,
– a BÉKE megőrzése mindannyiónk feladata.

A tárlaton látható képek mindegyike mögött emberi sorsok húzódnak meg. A harctereken 600 ezer magyar illetve a világon több mint 10 millió katona és hasonló számú civil személy veszítette életét. Mindannyian abban a tudatban küzdöttek, hogy a saját hazájukért harcolnak. Ma már jól tudjuk, hogy sok tekintetben ez nem volt igaz.

 

Forrás: Krajczáros Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.