csütörtök, május 24, 2018
Civil Hírügynökség

E-kampusz az állatok számára élhető erdőkről

csuszka-170301

Milyen erdőt szeretnének a denevérek? És a madarak? Mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben? – minderre választ ad a WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampusza.

Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, valamint védelmük és megóvásuk fenntartható módjairól. A felvételeket erdészeti szakirányú hallgatók számára, illetve biológiaórák kiegészítésére, színesítésére ajánljuk.

A WWF Magyarország a “Kárpáti erdeink kutatása” című projekt keretében három szakmai előadást rögzített és tett közzé YouTube csatornáján (https://www.youtube.com/user/wwfmagyarorszag) . Az E-kampusz célja, hogy a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegységen található Natura 2000 élőhelyek és fajok védelmét, valamint a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit minél tágabb közönség számára bemutassa. Az előadások közérthetően, de a szükséges szakmai alapossággal járják körbe az erdei életközösségek, erdőtípusok, valamint a projekt keretein belül kutatott állatcsoportok helyzetét.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője a felvételekkel kapcsolatban kiemelte: “célunk bemutatni, milyenek azok az erdők, amelyek a denevérek és madarak számára a leginkább élhetőek. Más tényezők mellett például az erdőben található elhalt faanyag, álló és kidőlt holtfa is fontos szerepet játszik a gombák, növények és állatok fennmaradásában; melyek együttesen biztosítják az erdő egészséges működését” – tette hozzá.

Az erdei életközösségek szereplőinek bonyolult kölcsönhatásairól Bajor Zoltán, Dr. Görföl Tamás és Dr. Ódor Péter beszélnek – mindannyian gyakorlott terepi szakemberek, akik éveket töltöttek az erdők mélyén, ritka és gyakori fajokat egyaránt vizsgálva. A kiselőadások hasznos kiegészítői lehetnek a középiskolai biológia óráknak, egyetemi kurzusoknak, de az erdőt járó turisták számára is érdekes információkat tartogatnak.

A felvételek elérhetők a WWF Magyarország YouTube csatornáján, (https://www.youtube.com/user/wwfmagyarorszag) vagy az alábbi, közvetlen linkeken:
Dr. Ódor Péter: A holtfa jelentősége az erdei biodiverzitás fenntartásában
Görföl Tamás: Erdőlakó denevérek és védelmük
Bajor Zoltán: A hazai erdők természetessége a madárvilág tükrében

 

A projektről:
A “Kárpáti erdeink kutatása” (teljes címén “Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban”) című projekt a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a WWF Magyarország és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület együttműködésében valósul meg. Külső partnerként kiemelt jelentőségű a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, mint irányító hatóság és az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó együttműködése. A projekt mintegy 50 000 hektár erdőterületről, valamint az Európai Unió szintjén jelentős állatfajokról gyűjtött új adatokat 2012 és 2017 között. Az “Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban” című projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
További információ a projekt honlapján: http://karpatierdeink.hu/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.