péntek, június 22, 2018
Civil Hírügynökség

e-Figyelő – vetélkedő

efigyelo-180120

A Fenntarthatóság Felé Egyesület szakmai partnerével, a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen e-Figyelő címmel országos 3 fordulós vetélkedőt hirdet 14-19 éves középiskolás diákok számára. A vetélkedő 2018. február 12-tól 2018. május végéig tart. A vetélkedő élő döntőjébe bekerült 10 csapat értékes nyereményeket, az első 3 csapat osztálykirándulást nyerhet!

A vetélkedő témája
A fiatalok nap mint nap használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek. A készülékeknek – mobiltelefon, tablet, laptop – jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásai vannak. Az e-Figyelő program az ezen eszközök életciklusa során felmerült problémákra hívja fel a figyelmet, beleértve a környezeti terheléseket, a gyárakban dolgozók egészségügyi, társadalmi és szociális szempontjait, a hulladék és újrahasznosítás kihívásait. Ezen keresztül a gyerekek jobban megértik a világ működését, a problémák gyökerét és hajtóerőit, és azt, hogy ők felelős vásárlóként, felhasználóként mit tehetnek. A 3 fős diákcsapatok egy izgalmas küldetésen keresztül – összefüggéseket keresve, esettanulmányokat kutatva és elemezve, majd az eredményeiket saját, egyedi módon bemutatva az iskolának – ezen globális fenntarthatósági dilemmák és kérdések nyomába erednek interaktív, játékos formában.

Jelentkezés feltételei, regisztráció
A vetélkedőre 14-19 éves diákok jelentkezhetnek az ország egész területéről. A jelentkezéseket 3 fős csapatokban várjuk, iskolánként és osztályonként tetszőleges számú csapattal.

Jelentkezési határidő: 2018. február 12. éjfél!
A sikeres regisztráció feltétele az https://goo.gl/forms/FhtI1pWqFIRsF8wI3 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak e-mailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg e-mailen a csapatok
A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

A vetélkedő menete
A vetélkedő három elektronikus fordulóból és egy személyes döntőből áll; az egyes fordulók feladatlapjait, anyagait a csapatok elektronikus úton, e-mailen kapják meg. A fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza az efigyelovetelkedo@gmail.com email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat e-mail címre küldünk visszajelzést. A három forduló során a legjobb eredményt elért 10 csapatot (csapatonként 3 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg Budapestre.

A vetélkedő várható ütemezése
2018. február 12. – Jelentkezés határideje a https://goo.gl/forms/FhtI1pWqFIRsF8wI3linken
2018. február 12. – Az első forduló anyagának kiküldése az iskolák felé
2018. március 5. – Az első forduló beérkezési határideje / A második forduló kiküldése az iskolák felé
2018. április 4. – A második forduló beérkezési határideje / A harmadik forduló kiküldése az iskolák felé
2018. május 4. – A harmadik forduló beérkezési határideje
2018. május 11. – Eredmények kihirdetése
2018. május vége – Döntő

Értékelés, jutalom
Az értékelést a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelői végzik az egyes fordulók után. A részeredményeket és az első három forduló összesített eredményét egy alkalommal, 2018. május 11-én hirdetjük ki. A mindhárom fordulót teljesített csapatok oklevélben részesülnek. A 3 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 10 csapatot (3 diák + kísérőtanár) egy személyes döntőre hívjuk meg, ahol minden csapatot oklevéllel és értékes ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek és kiadványok) jutalmazunk. A döntő helyszíne Budapesten lesz.
A vetélkedő fődíjaként a döntő első három helyezett csapata osztálykirándulást nyer az alábbiak szerint*:
I. helyezett: 3 napos osztálykirándulás
II. helyezett: 2 napos osztálykirándulás
III. helyezett: 1 napos osztálykirándulás
A vetélkedő eredményét, valamint a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az FFE és MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Kapitányné Sándor Szilvia programfelelőstől a efigyelovetelkedo@gmail.com email címen vagy telefonon a 06 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

* A nyertes (I-III. helyezett) csapatok az előre megadott – az ország különböző pontjain elhelyezkedő – helyszínből választhatják ki az osztálykirándulást, valamint annak időpontját, a szervezővel egyeztetve.
3 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi a 3 napos (2 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program, utazási hozzájárulás).
2 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi a 2 napos (1 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program, utazási hozzájárulás).
1 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi az 1 napos osztálykirándulás ellátási költségeit (étkezés, program, utazási hozzájárulás).

A vetélkedő felhívása innen letölthető: https://mtvsz.hu/dynamic/efigyelo_2018_felhivas.pdf

A verseny főszervezője: Fenntarthatóság Felé Egyesület
A program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja és az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

 

Forrás: mtvsz.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.