vasárnap, augusztus 25, 2019
Civil Hírügynökség

e-Figyelő – vetélkedő

efigyelo-180120

A Fenntarthatóság Felé Egyesület szakmai partnerével, a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen e-Figyelő címmel országos 3 fordulós vetélkedőt hirdet 14-19 éves középiskolás diákok számára. A vetélkedő 2018. február 12-tól 2018. május végéig tart. A vetélkedő élő döntőjébe bekerült 10 csapat értékes nyereményeket, az első 3 csapat osztálykirándulást nyerhet!

A vetélkedő témája
A fiatalok nap mint nap használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek. A készülékeknek – mobiltelefon, tablet, laptop – jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásai vannak. Az e-Figyelő program az ezen eszközök életciklusa során felmerült problémákra hívja fel a figyelmet, beleértve a környezeti terheléseket, a gyárakban dolgozók egészségügyi, társadalmi és szociális szempontjait, a hulladék és újrahasznosítás kihívásait. Ezen keresztül a gyerekek jobban megértik a világ működését, a problémák gyökerét és hajtóerőit, és azt, hogy ők felelős vásárlóként, felhasználóként mit tehetnek. A 3 fős diákcsapatok egy izgalmas küldetésen keresztül – összefüggéseket keresve, esettanulmányokat kutatva és elemezve, majd az eredményeiket saját, egyedi módon bemutatva az iskolának – ezen globális fenntarthatósági dilemmák és kérdések nyomába erednek interaktív, játékos formában.

Jelentkezés feltételei, regisztráció
A vetélkedőre 14-19 éves diákok jelentkezhetnek az ország egész területéről. A jelentkezéseket 3 fős csapatokban várjuk, iskolánként és osztályonként tetszőleges számú csapattal.

Jelentkezési határidő: 2018. február 12. éjfél!
A sikeres regisztráció feltétele az https://goo.gl/forms/FhtI1pWqFIRsF8wI3 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak e-mailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg e-mailen a csapatok
A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

A vetélkedő menete
A vetélkedő három elektronikus fordulóból és egy személyes döntőből áll; az egyes fordulók feladatlapjait, anyagait a csapatok elektronikus úton, e-mailen kapják meg. A fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza az efigyelovetelkedo@gmail.com email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat e-mail címre küldünk visszajelzést. A három forduló során a legjobb eredményt elért 10 csapatot (csapatonként 3 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg Budapestre.

A vetélkedő várható ütemezése
2018. február 12. – Jelentkezés határideje a https://goo.gl/forms/FhtI1pWqFIRsF8wI3linken
2018. február 12. – Az első forduló anyagának kiküldése az iskolák felé
2018. március 5. – Az első forduló beérkezési határideje / A második forduló kiküldése az iskolák felé
2018. április 4. – A második forduló beérkezési határideje / A harmadik forduló kiküldése az iskolák felé
2018. május 4. – A harmadik forduló beérkezési határideje
2018. május 11. – Eredmények kihirdetése
2018. május vége – Döntő

Értékelés, jutalom
Az értékelést a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelői végzik az egyes fordulók után. A részeredményeket és az első három forduló összesített eredményét egy alkalommal, 2018. május 11-én hirdetjük ki. A mindhárom fordulót teljesített csapatok oklevélben részesülnek. A 3 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 10 csapatot (3 diák + kísérőtanár) egy személyes döntőre hívjuk meg, ahol minden csapatot oklevéllel és értékes ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek és kiadványok) jutalmazunk. A döntő helyszíne Budapesten lesz.
A vetélkedő fődíjaként a döntő első három helyezett csapata osztálykirándulást nyer az alábbiak szerint*:
I. helyezett: 3 napos osztálykirándulás
II. helyezett: 2 napos osztálykirándulás
III. helyezett: 1 napos osztálykirándulás
A vetélkedő eredményét, valamint a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az FFE és MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Kapitányné Sándor Szilvia programfelelőstől a efigyelovetelkedo@gmail.com email címen vagy telefonon a 06 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

* A nyertes (I-III. helyezett) csapatok az előre megadott – az ország különböző pontjain elhelyezkedő – helyszínből választhatják ki az osztálykirándulást, valamint annak időpontját, a szervezővel egyeztetve.
3 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi a 3 napos (2 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program, utazási hozzájárulás).
2 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi a 2 napos (1 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program, utazási hozzájárulás).
1 napos osztálykirándulás: A nyeremény fedezi az 1 napos osztálykirándulás ellátási költségeit (étkezés, program, utazási hozzájárulás).

A vetélkedő felhívása innen letölthető: https://mtvsz.hu/dynamic/efigyelo_2018_felhivas.pdf

A verseny főszervezője: Fenntarthatóság Felé Egyesület
A program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja és az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

 

Forrás: mtvsz.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.