vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Díjazták az Artemisszió Alapítványt

artemiszlogo-161216

A magyar Artemisszió Alapítvány európai díjat nyert a sokrétű, multikulturális magyarországi társadalom érdekében folytatott tevékenységéért. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2016-os civil társadalmi díjával a migránsokkal való szolidaritás kiemelkedő példáit jutalmazták.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) 2016-os civil társadalmi díjáért meghirdetett pályázat fődíját az Artemisszió Alapítvány nyerte el a migránsok és menekültek magyarországi társadalmi beilleszkedéséhez a Building Bridges projekt keretében nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért. A szervezetet 14 000 euróval jutalmazták, elismerve a menekültek és a fogadó társadalom közti kapcsolatok építése érdekében folytatott értékes munkájukat, projektjük folytatására és bővítésére ösztönözve őket.

A díj átvételekor Megyery-Pálfay Adrienn Zsuzsanna, az Artemisszió Building Bridges projektjének koordinátora a következőket mondta: „Nagyon hálásak vagyunk ezért a díjért. Büszkék vagyunk az elismerésre, úgy érezzük, a díjjal Európa a civilek munkáját ismerte el. A civilek fellépése nagyon fontos volt ilyen léptékű migrációs válság kezelésében, emberek életének megmentésében. Ez a díj fontos és pozitív üzenet a migránsoknak és a menekülteknek. Úgy tekintjük, hogy ezzel a díjjal az EU határozottan elkötelezte magát a békét és menedéket kereső emberek mellett.”

Az Artemisszió Alapítvány 20 éves tapasztalattal rendelkező nem kormányzati szervezet, amely igen nehéz körülmények között dolgozik a migránsok és menekültek szociális és kulturális értelemben vett társadalmi beilleszkedésén. Az alapítvány Building Bridges elnevezésű programja számos menekültnek és migránsnak segített abban, hogy a magyar társadalom részének érezhessék magukat. Ebben önkéntes mentorok működnek közre, akik a menekülteket a szárnyaik alá veszik, és bevezetik őket a helyi nyelv, szokások és kultúra rejtelmeibe. A migránsok emellett a helyi munkaerőpiacra való felkészítésként szakképzésben is részesülhetnek. A szervezet most bővíteni szeretné programját, amelynek keretében jelenleg egyszerre 60 személynek tudnak segíteni, és egy nagyobb közösséget kíván kiépíteni, a magyarországi „mira! közösség”-et.

Díjazásban részesült továbbá az SOS Mediterranee, egy németországi székhelyű NGO, amely a Földközi-tengeren – Szicília, Lampedusa és Líbia körzetében – egy átalakított kereskedelmi hajóval és főként önkéntesek által folytatott kutató-mentő tevékenységével több mint 5000 élet megmentéséhez járult hozzá; Dioníszisz Arvanitákisz 77 éves görög pék, aki a válság tetőzésekor több mint 100 kg kenyeret sütött a Kósz szigetén partra jutott, kétségbeesett menekülteknek; az ILIAKTIDA, egy leszboszi nonprofit szervezet, amely abban segített, hogy kihozzák a menekülteket a táborokból, és a helyi közösségekben, vendégházakban és apartmanokban helyezzék el őket, ahol a menekültek újra normális életet élhetnek, helyi kulturális tevékenységekben vehetnek részt, találkozhatnak a helyiekkel és baráti kapcsolatokat alakíthatnak ki velük; valamint a spanyol SOS Racismo Gipuzkoa, amely a „Next door family” projektjén keresztül több ezer helyi lakost és migránst szó szerint egy asztalhoz ültetett, hogy együtt egyenek és többet megtudjanak egymásról, s így végül valódi szomszédokká váljanak.

 

Forrás: nepszava.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.