vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

A diákok szeretik, az iskolák sorba állnak érte

mannasuli-161011

Új oktatási téma kezd terjedni a felvilágosító órák kiegészítéseként: a testtudat oktatás. Egyre nő az igény ugyanis a kamaszkori változásokat rendhagyó módon megközelítő Manna Suli című programra. Ennek egyik oka az előadók szerint, hogy nyíltan beszélgetnek a tini lányokkal, remélve, hogy magabiztos kamaszok lesznek, akik büszkék a testükre.

Mik azok a hormonok? „Amitől a nők megbolondulnak!” „Ami túlteng bennünk!” Ilyen, és ehhez hasonló válaszok érkeznek Hoppál Bori testtudat-oktató kérdésére rendhagyó tanóráin. Az edukációs program többek közt az ilyen sztereotípiák ledöntésére vállalkozott. Az áprilisi indulás óta több mint 300 kamaszlányhoz jutott el 10 budapesti általános iskolában és még közel 30 iskola vár a tanórákra. Az előadók valódi válaszokat adnak 2 x 45 percben a 12-13 éves lányoknak saját énképükkel, testképükkel, testápolással kapcsolatosan.

„Nemcsak azt mutatjuk be, hogy mi az a nemi érés és hogyan lesz a kisbaba. Azt szeretnénk, hogy a lányok meglássák a változásokban a szépséget, hogy önbizalommal kezeljék a természetes folyamatokat, és szeressék a testüket” – mondta el Varga-Darabos Andrea, a program egyik megálmodója. „Meggyőződésünk, hogy a testtudatos gondolkodást már ebben a korban meg kell kezdeni. Ez a szemlélet kiterjed a biológiai folyamatok tudatosításától az ideáloktól mentes szépségen át odáig, hogy ha szeretem a testem, akkor nem kenem káros anyaggal. Iskolánként nagyon eltérő a lányok tájékozottsága, nyitottsága, de a téma iránti kíváncsiság, érdeklődés sehol sem hiányzik” – osztotta meg tapasztalatait Varga-Darabos Andrea.

„Gyakran utálják vagy idegennek érzik a változó testüket a kamaszok. Zavarban vannak, hogy kihez fordulhatnak, rengeteg a kérdésük arról, hogy mi történik bennük, és egyáltalán nem jó, hogy ha csak az internethez vagy a kortársaikhoz fordulhatnak válaszokért” – mondja Hoppál Bori, testtudat-oktató, a Manna Suli program egyik előadója. Szerinte óriási szükség van arra, hogy valaki őszintén beszéljen a kiskamasz lányokkal az énképükről, testképükről. „Az előadások segítenek nekik megérteni a változásokat, és azt reméljük, hogy ez megkönnyíti számukra a felnőtté válást.”

A hosszú távú cél az, hogy a Manna Suli Magyarországon minél több általános iskolába eljusson.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.