csütörtök, augusztus 22, 2019
Civil Hírügynökség

A diákok a mogyorós pele nyomába eredtek

mogyorospele-190523

2019 januárjában 156 általános iskolai csapat diákja döntött úgy, hogy belevág a Zöld Kör, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége „A Mogyorós pele nyomában” elnevezésű vetélkedőjébe.

A természetismereti programra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyei, valamint Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyei iskolák jelentkeztek, az esemény döntőjét 2019. május 22-én, a Magyar Természet Napján rendezték meg a legjobb 12 csapat részvételével. A döntő eseményre Debrecenben, a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet oktatóközpontjában került sor.

A „Mogyorós pele nyomában” természetismereti vetélkedő során egy izgalmas történet szereplőivé és alakítóivá váltak a diákok, megismerkedtek a természetvédelem fontosságával, ismeretet szereztek védett fajokról és gyakorlati feladatok megoldásával maguk is természetvédőkké válhattak.

A vetélkedő első fordulójában a mogyorós pele mesélt a diákoknak a fajpusztulás problémaköréről, annak okairól, az ökoszisztéma szolgáltatások jelentőségéről, a hazai természetvédelem felépítéséről. A témához kapcsolódóan különböző feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, képrejtvény, logótervezés, keresztrejtvény, rejtélyek megoldása, vagy éppen egy gólya vonulási útvonalának kikutatása és feltárása volt a feladatuk.

A vetélkedő második fordulójában a mogyorós pele eltűnt, a diákoknak nyomába kellett eredniük, így jutottak el és ismerték meg a védett Debrecen-hajdúböszörményi tölgyeseket, annak ritka élővilágát és a területen zajló természetvédelmi beavatkozásokat. Emellett a csapatok saját területet is választottak, feltárták annak természetvédelmi helyzetét és javaslatot tettek megóvására, sőt a gyerekek kreatív termékképekkel kedveskedtek a védett állatnak.

Nagy örömünkre rengeteg igényes pályamű született. Fő célunk az volt, hogy a diákok játékos formában ugyan, de megismerjék a természetvédelem összetett problémakörét és azt, hogy maguk hogyan járulhatnak hozzá a biológiai sokféleség csökkenésének a mérsékléséhez – foglalta össze Kis Klára, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervezi partnereivel a sikeres Klimaőrjárat vetélkedősorozatot, amely játékos formában neveli az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. „A mogyorós pele nyomában” vetélkedő is ennek hagyományaira épült.

Eredmények:
1. helyezett: Bulámbuk – Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Hunyadi Mátyás Tagiskolája
2. helyezett: Ökoguys – Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
3. helyezett: Hortobágy kincsei – Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.