kedd, szeptember 17, 2019
Civil Hírügynökség

Civilek a tudomány szabadságáért

civilizacioLogo-190604

A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar Tudományos Akadémia működésének és finanszírozásának kormányzati tervei ellen tiltakozó kutatókkal és szervezetekkel.

Egy demokratikus társadalom fejlődéséhez, sőt fennmaradásához a független, politikai befolyástól mentes tudományos kutatásra éppúgy szükség van, mint a sokszínű és virágzó civil társadalomra. A tudományos eredmények, információk biztosítják az alapot a valamennyiünk érdekét szolgáló döntések meghozatalához, a stratégiák, haladási irányok megalkotásához. Különösen fontos ez ma, amikor társadalmunkban egyre mélyülnek az ellentétek, terjednek a szélsőséges eszmék és a tudományos alapokat nélkülöző hírek. Mindeközben környezetünket az éghajlatváltozás és a fajpusztulás következményei veszélyeztetik – már egészen rövid távon is. Civil szervezetekként mi is nap mint nap támaszkodunk a kutatók munkájára, legyenek azok társadalom- vagy természettudósok.

Az Információs és Technológiai Minisztérium által beterjeszteni kívánt törvénymódosítás megfosztaná a hazai akadémiai szektort a függetlenségétől. Tudományt művelni azonban csak kiszámítható feltételek mellett, szabadon, a kutatói közösség önigazgatásával lehet. Ezt támogatjuk civilként, és ehhez várjuk mások csatlakozását is.

Alulírott civil szervezetek követeljük a törvénytervezet azonnali visszavonását, az Akadémia függetlenségének és a kutatás szabadságának tiszteletben tartását!

Budapest, 2019. június 4.

 

Aláíró szervezetek:
A kezdeményező 27 aláíró szervezet, a lista megtekinthető itt, (https://docs.google.com/spreadsheets/u/2/d/e/2PACX-1vQFSqJOlGdsYYpgJNLb9IBOiIU3BRzjkaMq6U76QQcsveRrEVyvlO6JDJzzhKCNdU-4iZMi4H8Uvq7b/pubhtml?gid=183907302&single=true&fbclid=IwAR1heJMS-y_Nsvl-PMrtTfMx8VFgac8d-GT67Gjiw6zXi1xy31NFe41Medk ) folyamatosan bővül.

1. A Város Mindenkié Pécs

2. Amnesty International Magyarország
3. ARC
4. Autonómia Alapítvány
5. Az Emberség Erejével Alapítvány
6. Civil Kollégium Alapítvány
7. Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA)
8. Energiaklub
9. Greenpeace Magyarország Egyesület
10. Háttér Társaság
11. Humán Platform Egyesület
12. K-Monitor
13. Közélet Iskolája
14. Levegő Munkacsoport
15. Magyar Helsinki Bizottság
16. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
17. Magyarországi Európa Társaság
18. MASZK Egyesület (Szeged)
19. Menedék Egyesület
20. MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület
21. NIOK
22. Ökotárs Alapítvány
23. Political Capital
24. TASZ
25. Transparency International Magyarország
26. Utcáról Lakásba! Egyesület
27. Védegylet

Folyamatosan várjuk további civil szervezetek csatlakozását ezen az űrlapon keresztül (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfvmBXvj-KFZ0A4gEn69QWMJ0IiENX9GYtiIBqR-n6APGXM_g/viewform )

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.