szerda, március 21, 2018
Civil Hírügynökség

Civilek, cégek, terrorizmus és az MTSz levele

MTSZ-170503

Miközben a civil szervezetektől fél a kormány a terrorizmus kapcsán, a cégek valódi tulajdonosainak listáját nem tenné nyilvánossá a pénzmosással és a terrorizmussal kapcsolatos törvényjavaslat szerint. A Magyar Természetvédők Szövetsége levelet írt a frakcióvezetőknek, melyben kérte a cégek tényleges tulajdonosi adatainak nyilvánosságát.

Jelenleg tárgyalja az Országgyűlés a pénzmosás és a terrorizmus megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosítását igazodva az uniós jogszabály változásokhoz [1]. Ennek egyik fontos pozitív változása a tényleges tulajdonosi információk megismerhetősége, azaz hogy ki áll tulajdonosként valójában egy EU-ban bejegyzett vállalat mögött. A tervezet szerint dicséretes módon létrejön ugyan a Tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartása, de ehhez csak egy nagyon szűk kör férhet hozzá. Miközben a cégnyilvántartás nyilvános, ez sokszor nem ad információt arról, hogy egy cégláncolat végén kik is a valódi tulajdonosok. A központi nyilvántartás erről adna információt a tervezet szerint, de csak szolgáltatóknak, hatóságoknak. Külső harmadik félnek csak akkor, ha jogos érdekét okirattal igazolja.

A természetvédők üdvözlik a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásának bevezetését. Elengedhetetlennek tartják azonban, hogy a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartása váljon mindenki számára indoklás és korlátozás nélkül hozzáférhetővé!

Közérdek, hogy tudjuk ki tulajdonol ténylegesen egy céget. A nyilvános adatbázis mellett számos érv szól, ellene nagyon kevés. A nyilvánosság lehetőséget nyújt a pontatlan információk észrevételére, megnehezíti a bűncselekmények elkövetését, a valótlan információk közlését, elrettentő hatása van, hozzájárul szabálykövetések nagyobb arányához. Megkönnyíti a rendőrség, pénzügyi intézmények felderítő tevékenységének hatékonyságát Európában és a világ más részein is. Ráadásul a cégeknek is érdeke, hogy tevékenységük során ismerjék üzleti partnereiket, kivel kötnek szerződést, kivel versenyeznek egy eljárás során – mondta el Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

[1] http://www.parlament.hu/irom40/14967/14967.pdf

 

Forrás: beküldött: hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.