péntek, április 20, 2018
Civil Hírügynökség

Cél a professzionális segítségadás

agotaj-161114

Önkéntestalálkozót és -felkészítést tartott Szegeden, a Csongor téri közösségi központban az ÁGOTA Alapítvány. Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (ÁGOTA)  felelősségteljes segítségvállalásra készítik fel azokat, akik jelentkeznek önkéntes közösségükbe.

„A professzionális segítségadást célozzuk meg, de lényeges, hogy nem hivatásos, gyermekvédelmi szakellátásban szakdolgozó szféra attitűdjét igyekszünk kialakítani, hanem fontos a civil, az önkéntes kurázsi, ami egy kötetlenebb teret jelenthet a jó szándék megvalósításában” – emelte ki a rendezvény kapcsán Kothencz János, az ÁGOTA alapítója. Hozzátette: azzal, hogy ezt a civil kurázsit is tudják képviselni, a vállalkozó szellem jóval megvalósíthatóbb, kiszélesítettebb, tehát az önkéntességnek az élet elevenjét is igyekeznek megtartani.

Mindazonáltal nélkülözhetetlen az, hogy az alapítványhoz kerülők valóban egy szakszerűbb segítségadást nyújtsanak azon a végtelen sok tevékenységi lehetőségen keresztül, ami jellemzi az ÁGOTA Alapítvány programjait. „Egy évközi munkaidőszakban több mint 600 program valósul meg országszerte, ezek egy része Szegeden is látható, de jelenleg Tatabányán is folyik egy másik rendezvény, de több más nagyvárosban is tevékenykedik az alapítvány” – hangsúlyozta Kothencz János.

Az önkéntesek ezek közül a programok közül úgy válogathatnak, amilyen módon lehetőségük van feladatokat vállalni. „Van önkéntesünk, aki az USA-ban, van, aki Svájcban él, akik az országos tábor idején jönnek haza, de akad, aki az összes programban részt kíván vállalni, és persze találni olyat is, aki kimondottan a játszóházi programokban vesz részt” – tudtuk meg Kothencz Jánostól. A képzéseken arra is lehetősége adódik az új önkénteseknek, hogy végiggondolják: az ÁGOTA Alapítvány mely tevékenysége az, amelyikben részt szeretnének vállalni.

Az új önkéntesek zöme főiskolás vagy egyetemista, illetve a kortárs segítői csoport is egyre szélesebb körben van jelen, vagyis a középiskolások is aktívak. Egyre több az olyan jelentkező az önkéntesek között, aki maga is megélte ezt az állapotot, ők az autentikus segítők, akik volt állami gondozottként sorstársaik életének jobbá tételéért küzdenek.

A képzések tavasszal folytatódnak önkénteseik számára – tette hozzá az alapító.

 

Forrás: szegedma.hu

Friss műsorok

Comments are closed.