kedd, október 23, 2018
Civil Hírügynökség

Cégek a nők és férfiak egyenlő munkahelyi lehetőségeiért

nyitottak-vagyunk-160310

Minden harmadik nő érzi úgy Magyarországon, hogy nem egyenlő lehetőségek állnak előtte, és férfi kollégái előtt. Ezen kíván változtatni a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés, és az ehhez csatlakozott világcégek, magyarországi startupok és vállalkozások.

Tény, hogy a kutatások nem festenek jó képet a jelenlegi helyzetről. Ami talán ennél is fontosabb, hogy mit lehet tenni. A probléma már rég óta látható, amit viszont korábban nem láttunk, hogy ki mit tesz azért, hogy ez változzon.

Ezért idén nőnapon újra elindítottuk az akciót, amiben arra bíztatunk minden nyitott céget, szervezetet, hogy gondolja át, mit tudna tenni érte, hogy egyenlőbb helyzetbe kerüljenek nők és férfiak a munkahelyen. Ha pedig ezt átgondoltátok, javasoljuk, hogy vállaljátok nyilvánosan a nyitottakvagyunk.hu-n, hogy min fogtok dolgozni idén azért, hogy ez pozitív irányba változzon.

Azzal, hogy nyilvános vállalásokat teszünk, segítjük a változást. Tapasztalataink szerint cégekként, szervezetekként is tudjuk inspirálni egymást, és így közösen akár több tízezer munkavállaló életébe hozhatunk pozitív változást, meglepően rövid idő alatt is.

Hogy mit lehet vállalni? Hogy csak néhány példát mondjunk, segíteni GYES-ről visszatérni, férfiakat is támogatni benne, hogy kivegyék a részüket a gyereknevelésből, átnézni a marketing anyagokat, hogy nincs-e benne véletlenül valami, ami szexista lenne stb stb.

Ha inspirációra lenne szükségetek, olvassátok el a sajtóközleményt , amiben a most induló akció mellett néhány szuper tavalyi példáról is írunk, például a Hosszúlépés. Járunk?-ról, ahol a férf is “GYES”-re mehet, és a Neticle nevű tucatnyi embert foglalkoztató cégtől, ahol cégen belül nyilvánosak a fizetési sávok, hogy ne legyen bérkülönbség férfi és nő között. Tavaly egész év alatt közel 120 vállalás érkezett, átlagosan 10-ből 7-et sikerült is teljesíteni a vállalást tevők beszámolója alapján, ez nagyon jó arány!

Az idei akció beindításánál ott volt már sok olyan cég, mely a tavalyi hasonló kezdeményezésünkben vállalásokat tett. Ők – az Auchan, a BP, a CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda, a GE Lighting, Hosszúlépés. Járunk?, a Microsoft, a Morgan Stanley, a Tresorit, a Prezi, az espell, és a Google – már idén is jelezték a nyitottakvagyunk.hu-n, hogy miken fognak dolgozni. Köszönjük nekik!

Az akcióhoz mostantól folyamatosan lehet csatlakozni a nyitottakvagyunk.hu/vallalasok oldalon. Tegyetek vállalást ti is!

Az akció indulásáról beszélt, írt már az RTL Klub Híradója (amit 1 millió ember néz), divany.hu (fotó galériával), 24.hu, hvg.hu, vg.hu, hrportal.hu, nlcafe.hu, szeretlekmagyarorszag.hu. A hír így már egy nap alatt közel kétmillió emberhez jutott el, mi pedig leveleket kaptunk, amikben emberek arra kíváncsiak, hogy az ő környékükön hol működnek nyitott cégek, és melyek azok, mert szívesen dolgoznának ott

Ha kérdésetek, észrevételetek, ötletetek lenne, keressetek minket nyugodtan.

Üdv a Nyitottak vagyunk elindítói nevében,
Miklós Melinda

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.