hétfő, március 19, 2018
Civil Hírügynökség

Budapestnek nincs szüksége felhőkarcolókra

budapest-felhokarcolok-161210

Az elmúlt két évtizedben rendre jelentek meg hírek arról, hogy magasház épülhet Budapesten, azonban ilyen beruházások eddig szerencsére nem kaptak engedélyt. A közelmúltban viszont konkrét tervek megvalósulás közeli fázisba jutottak azáltal, hogy a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatta a hatályos építési szabályozást, lehetővé téve egy 120 méteres felhőkarcoló megépítését a kelenföldi Duna-parton, a Kopaszi-gátnál.

A Magyar Patrióták Közössége ezúton áll ki a hagyományos településképet tiszteletben tartó szerves városfejlődés mellett, kérve a döntéshozókat, hogy ne engedjenek a befektetői érdekeltségek nyomásának.

Hazánk viharos történelme okán a szerencsésebb nyugat-európai országokhoz képest kevesebb műemlékben gazdag, igényes történelmi várossal büszkélkedhet, amelyek közül Budapest a legértékesebbek egyike. A fővárost évente meglátogató több millió turistát elsősorban a történetileg kialakult városkép vonzza ide, hiszen a Duna-parton, a Várban sétálva vagy a hidakról kitekintve olyan látványban lehet részünk, amellyel a mai modern nagyvárosokban ritkán találkozhatunk. Budapest városképe méltán érdemelte ki a világörökségi címet, amit a felhőkarcolók megépítése komolyan veszélyeztetne, jelentős gazdasági károkat okozva ezzel a magyar turizmusnak.

A magasházak megépítését nemcsak károsnak, hanem egyben szükségtelennek is tartjuk, mivel Budapesten rengeteg elhagyatott iparterület és üres telek van, ahol elegendő hely lenne az új lakások és irodaépületek számára. Ezek az épületek megbonthatják a város napi működését, jelentősen megnövelve a városrészek környezeti terheltségét. Ráadásul a kialakítandó luxuskategóriás lakásokhoz, irodákhoz minden valószínűség szerint sem a magyar családok, sem a magyar cégek nem fognak tudni hozzájutni, így nem világos, kiknek is épülnek toronyházak a nemzet fővárosában. Be kell látnunk, hogy a felhőkarcolók létrejötte csakis a profitban gondolkodó beruházók érdeke. Aki elsőként tud majd toronyházat építeni, annak valószínűleg busás haszna lesz, viszont a társadalom viselheti majd a károkat, ahogy ezt az utóbbi évtizedekben megszokhattuk.

Ezúton kezdeményezzük Budapest településszerkezeti tervének és rendezési szabályzatának módosítását annak érdekében, hogy a városképet leginkább meghatározó két emblematikus épületnél, az egyaránt 96 méter magas Országháznál és Szent István-bazilikánál kizárólag alacsonyabb házak épülhessenek fővárosunkban. Határozott véleményünk, hogy meg kell védeni Budapest emberléptékű, a mai világban egyedülálló arculatát.

 

Forrás: Magyar Patrióták Közössége

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.