hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

A Budapest Bank Budapestért – 15 millió forint

BBadomany-170427

A “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány 2017. évi pályázati időszakának eredményhirdetésén a kuratórium 60 pályázót – 38 nonprofit szervezetet, 17 magánszemélyt, 5 műemlék jellegű épületet – részesített összesen 15.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásban.

A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány 2017. évi pályázati felhívására közel ötszáz pályázat érkezett, amelyek 58%-a a kultúra, a művészetek és a szellemi élet különböző szegmenseit fedte le. Az épített örökség védelme, valamint az egészségmegőrzés témaköreivel kapcsolatos problémák megoldására a pályázók 42%-a kért támogatást.

Az alapítvány kuratóriuma a szellemi élet és a kultúra területéről pályázó 17 nyertesnek összesen 4,7 millió forintot ítélt oda, illetve a különböző alkotó- és előadó-művészeti ágakban 15 pályázót részesített 4,55 millió forint támogatásban.

A grémium az egészségmegőrzés, a fogyatékkal élők és az egészségileg és szociálisan hátrányos helyzetű rétegek segítése érdekében tevékenykedő 9 pályázónak 2,2 millió forint támogatást juttatott, míg a főváros épített értékeinek, műemlék jellegű társasházainak megóvását segítő kezdeményezések, építészeti, helytörténeti kiadványok, városvédő rendezvények megvalósításában részt vevő 19 pályázónak 3,75 millió forintot szavazott meg. A támogatást igazoló emléklapokat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Ráday Mihály, az alapítvány társelnöke adta át a nyerteseknek.

A Budapest Bank a nevét viselő alapítványt 1991-ben, 100 millió forintos alaptőkével azzal a céllal hozta létre, hogy a tőke hasznosításával és egyéb bevételekkel hozzájáruljon egy egészségesebb Budapest megteremtéséhez, a főváros szellemi és kulturális értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához, az épített és természeti értékek megóvásához. Az alapítvány 1991-től kezdődően 3212 pályázót részesített több mint 790,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

Az alapítvány támogatására azok a civil és nonprofit szervezetek, illetve magánszemélyek pályázhatnak, amelyek/akik a főváros szellemi, művészeti és kulturális életének, az egészségügyi problémák és a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetben lévők helyzetének, illetve az épített és természeti környezet védelmének ügyét magukénak vallva, ezen területek jobbításáért tevékenykednek. Az alapítványt a Fővárosi Bíróság 2004. január 15-én közhasznúsági fokozatba sorolta, amely jogállást a Fővárosi Törvényszék jogerős végzése 2015-ben megerősített. Az alapítvány működését a Budapest Bank Zrt. – a működési költségek fedezésén túl – évi 10 millió forint adománnyal segíti, amely összeget az alapítvány kizárólag a pályázók támogatására fordítja.

A pályázatok elbírálásáról és a támogatások odaítéléséről az alapítvány hattagú kuratóriuma dönt: elnöke Tarlós István főpolgármester, társelnöke Ráday Mihály, Europa Nostra- és Kossuth-díjas városvédő, művészettörténész, operatőr, rendező; tagjai dr. Finta József, Prima Primissima- és Kossuth-díjas főépítész, akadémikus, címzetes egyetemi tanár, dr. Bánfalvi István szociálpolitikus, továbbá Pálcza Edit pénzügyi vezető és dr. Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese.

Az alapítványról további információk, aktualitások a Budapest Bank honlapján, a https://www.budapestbank.hu/info/alapitvanyok/alap-budapest.php oldalon érhetőek el.

 

Budapest Bank
A Budapest Bank az egyik legelső hazai kereskedelmi bankként 30 évvel ezelőtt, 1987-ben jött létre. A bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában, a nyolc hazai nagybank egyike. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu/sajtoszoba weboldalon.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.