vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Búcsúzunk Kocsis Zoltántól

kocsis_zoltan-161107

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyászolja Kocsis Zoltánt, a nagybetűs Zenészt, többszörös Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, karmestert és főzeneigazgatót.

És gyászolja az embert, aki a Gyermekmentő 1990-es megalapítása óta mindvégig ott állt a szervezet mellett, és önzetlen segítségével, művészetével, egész lényével támogatta annak munkáját. Tudását, tehetségét, játékát és idejét adta a Gyermekmentőnek.

26 éven keresztül minden május 30-án, a saját születésnapján, jótékonysági koncertet adott a Gyermekmentő Szolgálat javára. Hol egyedül ült a zongoránál, hol kísért, hol vezényelt, munkába állítva zenekarát, a Nemzeti Filharmonikusokat, és számos zenész kollégáját, többek között Perényi Miklóst, Baráti Kristófot, Kelemen Barnabást, Pasztircsák Polinát, Rost Andreát, Kertesi Ingridet, az Amadinda Ütőegyüttest, az Auer vonósnégyest, a Solti Kamarazenekart…

Megkérdőjelezhetetlen művészi szabadsággal és bátorsággal emelt maga mellé a pódiumra tehetséges fiatalokat: előbb Kelemen Barnabást, Baráti Kristófot, utóbb Devich Gergelyt és Berecz Mihályt.

Minden koncerten a hangversenyterem legfelső erkélyén zeneiskolások ültek. Olyan gyerekeket hívtunk meg ide, akiknek példaképül szolgálhatott Kocsis Zoltán, a művész és az ember.

A több mint negyedszázad alatt a budapesti zenei élet állandó színfoltja lett ez a május végi koncert. Egyszerre volt ez születésnapi ünnepség, a zene és a jótékonyság ünnepe, és társasági esemény. Azt reméltük, hogy ez még sokáig így maraDe Kocsis Zoltán nem csak ezen az egy napon gondolt a rászoruló gyerekekre és a Gyermekmentőre. Perényi Miklóssal együtt korábbi koncertjeik hangfelvételeiből is átadott néhányat a Gyermekmentőnek, melyekből kazettát és CD-t adtunk ki, s a bevételből programjainkat működtettüKocsis Zoltán a Gyermekmentő Szolgálat elnökének, Edvi Péternek a kérésére már a nyolcvanas években két jótékonysági koncertet adott a Német Sclerosis Multiplex Társaság javára. Fellépett és zongorázott a ’Tiétek a jövő?’ című fotódokumentációs kiállításon a Vigadóban, ahol a Gyermekmentő Szolgálat megalakulásához vezető út fényképeit állítottuk ki.

Egyik alapítója volt a Művészi Társaság Alapítványnak, mely egy-egy korszak összművészeti keresztmetszetét igyekezett a közönség elé tárni, történelmi kontextusba helyezve.

Még tavaly karácsonykor is bement a tévéstúdióba, hogy személyiségével és művészetével segítsen egy jótékonysági gyűjtést a Gyermekmentő Szolgálat javára.
Tavaly lépett fel utoljára a Gyermekmentőért. Csodálatos koncertet vezényelt, Kodállyal, Bartókkal, Rachmaninovval, Kreislerrel. A második rész címének ezt adta: Hódolat Fritz Kreislernek.

Mi azt mondjuk: hódolat Kocsis Zoltánnak.
További információ: http://www.gyermekmento.hu/

 

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület

Friss műsorok

Comments are closed.