szerda, március 21, 2018
Civil Hírügynökség

Brüsszel meghallgatta a roma gyerekeket

romaPeticio-170224

Több száz magyar roma emelte fel hangját a cigány gyerekek elkülönítése miatt. Brüsszel meghallgatta őket. Milyen következménye lesz, hogy Magyarország megszegte az uniós szabályokat?

Az elmúlt héten Vera Jourova, az Európai Bizottság Igazságügyi Biztosa brüsszeli irodájában fogadta Mohácsi Erzsébetet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű gyerekeknek Alapítvány (CFCF) vezetőjét a magyarországi romák iskolai elkülönítése ügyében.

Jourova felügyeli a Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást.

A brüsszeli bizottság tavaly májusban több szempontból is aggályosnak találta, hogy a roma gyermekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül. A bizottság levélben sürgette a magyar kormányt, hogy hozza összhangba a vonatkozó jogszabályokat a faji egyenlőségről szóló uniós irányelvvel, amely tiltja a faji vagy etnikai alapú oktatási diszkriminációt, és a gyakorlatban is ennek megfelelően járjon el.

Mohácsi több száz, számos közösséget képviselő roma aláírásával ellátott petíció adott át a Biztosnak. Ez volt az első alkalom, hogy az eljárásban ténylegesen érintett roma közösségek is hallathatták hangjukat, hiszen az iskolai szegregáció az ő gyerekeiket sújtja.

A találkozó után Mohácsi elmondta, a romák azt kérik a Bizottságtól, az eljárás során legyenek tekintettel az ő sorsukra, jövőjükre, az európai értékek és szabályok szerint járjanak el, valamint maradéktalanul kényszerítsék ki a jogszabályok és Magyarország szerződéses kötelezettségeinek végrehajtását.

Jourova a találkozón hangsúlyozta, ha az eljárás nem hozza az elvárásait, az ügy a Luxemburgi Európai Bíróság elé kerül.

 

Forrás: Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.