szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Bilincs vagy kilincs?!

jogismeretAlapitvany-181107

Joghasználat, jogalkalmazás a köznevelési intézményben. Gyerekek, diákok, szülők, pedagógusok jogairól az iskolában,óvodában, kollégiumban. A SaNyI és BaTMaN gyerekek, tanulók külön jogairól. Jogpedagógia.

Megjelent dr. Bíró Endre ügyvéd, címzetes egyetemi tanár (ELTE BGGYK) új jogi kézikönyve, amit az iskolai, óvodai és kollégiumi joghasználók számára készített a hatályos köznevelési jogszabályok alapján. Életmű-könyv is ez a kötet, hiszen a legújabb fejezetek mellett minden értékes, időtálló gondolat megtalálható benne – a 2018-as köznevelési viszonyoknak megfelelő feldolgozással – a szerző korábbi iskolajogi és jogpedagógiai tárgyú könyveiből.

A kötet első ízben tartalmazza részletesen a sajátos nevelési igényű (SaNyI) és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BaTMaN) gyerekek, tanulók külön jogainak elemzését; valamint az óvodai- és kollégiumi köznevelési külön jogok áttekintését.

Fejezetcímek és izgalmas tárgykörök:

1. JOGHASZNÁLAT AZ ÓVODÁBAN, ISKOLÁBAN, KOLLÉGIUMBAN
(Jog és nem jog megkülönböztetése, a jogi szabályozás szerkezete a nevelési-oktatási intézményben, jogi elemek a pedagógus munkájában, diákjogok, diákönkormányzat, szülői jogok, szülői szervezet, pedagógusok jogai, nevelőtestület, szakmai munkaközösségek, belső jogi normák: pedagógiai program, szmsz, házirend; hatásköri tábla.)

2. TIPIKUS JOGI PROBLÉMÁK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN
Joghasználati kérdőjelek, jogalkalmazási hibák és jogpedagógiai felkiáltójelek az óvodai, iskolai, kollégiumi joggyakorlatban (Például: osztályozás, vizsgaszabályok, bántalmazás, „eltanácsolás”, magántanulóság, felmentés, személyiségi jogok, fegyelmi felelősség, fegyelmezés, tanulói magatartást befolyásoló köznevelési jogi eszközök, konfliktuskezelés, kártérítés, mit tegyen a tanár, ha drogfogyasztást észlel?, integrált oktatás, óvodai és kollégiumi külön jogi szabályok.)

3. A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ (SaNyI) GYEREKEK, TANULÓK KÜLÖN JOGAIRÓL

4. A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGGEL KÜZDŐ (BaTMaN) TANULÓK KÜLÖN JOGAIRÓL

5. JOGPEDAGÓGIA

6. A JOGI NEVELÉSRŐL, A JOGHASZNÁLÓI OKTATÁSRÓL, KÉPZÉSRŐL

7. ÜZENET A PALACKBAN… AZ ÖRÖMISKOLA

A kötet a Jogismeret Alapítvány közhasznú szervezet kiadásában jelent meg 310 oldalas, B/5. nyomdai formátumban. Megrendelhető a www.jogismeret.hu honlapon a „Kiadványok oldalon”; vagy e-mailben az info@jogismeret.hu címen.

A szakkönyv ára bruttó 4.305,- Ft. A megrendelőkkel a kiadó egyeztet a budapesti (óbudai: Kazal utca 20. és ferencvárosi: Ecseri út 3.) személyes átvételről. Ha ez nem sikerül, akkor a kötet csomagolásának és biztonságos postai megküldésének plusz költsége 1.300,- Ft, amelynek megfizetését kérjük a megrendelőtől.

Külön kérjük Önöket, hogy – ha méltónak és fontosnak tartják a könyvet ehhez – saját internetes felületeiken tegyék közzé ezt a Tájékoztatót és küldjék meg, osszák meg kollégáik, ismerőseik, barátaik körében! Csakis ilyen módon lehetséges talán eljuttatni e köznevelési jogi szakkönyv hírét azokhoz, akiket közvetlenül érintenek az óvoda, iskola, kollégium joggyakorlati problémái: szülőkhöz, pedagógusokhoz, intézményvezetőkhöz, szakértőkhöz, érdekvédőkhöz, kapcsolódó szakmai szervezetekhez.

Köszönjük, ha segítenek ebben!

Jogismeret Alapítvány kiadó,
info@jogismeret.hu,
06/1/3670839;
www.jogismeret.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.