péntek, április 26, 2019
Civil Hírügynökség

Bemutatkozik a Lakók Támogatása Csoport

fszk2-180130

A Lakók Támogatása Csoport a TÁRS Projekt Szakmai Koordinációs Műhelyének keretében alakult azzal a céllal, hogy a kiváltásban érintett intézményekben folyó érdekvédelmi munkát támogassa.

Tevékenységük – mely 2018 elején indult útjára – előkészíti a Projekt által nyújtott érdekvédelmi tanácsadó szolgáltatás kiépítését, mely a kiköltöző lakók önérdek-érvényesítésének előmozdítására, a szolgáltatások demokratikus, a lakók részvételén alapuló döntéshozatali, irányítási formáinak kialakítására irányul.

A mentorálási munka megalapozását, elindítását az intézményi igények indokolták, hiszen a TÁRS Projekt támogatni kívánja napi munkájukban a kiköltözés előtt álló lakók felkészítésével foglalkozó elkötelezett mentálhigiénés szakembereket is. Eddig összesen hat kiváltásban érintett intézmény telephelyén – Magyarszerdahelyen, Zalaapátin, Búcsúszentlászlón, Derecskén, Bárándon és Szerep-Hosszúháton – tett látogatást a Lakók Támogatása Csoport, akik kiscsoportos illetve egyéni foglalkozásokat, tartottak.

A kiváltás jelenlegi pályázati ciklusának megvalósítás előtti időszakában a TÁRS Projekt különösen fontosnak tartja a leendő TL lakókkal való fokozott törődést, tájékozottságuk növelését, ezzel is elősegítve személyes felkészülésüket a Támogatott Lakhatásra. A Lakók Támogatása Csoport közvetlenül a jelenleg nagy bentlakásos intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg lakók számára nyújt támogatást befogadható tapasztalati tudás, élmény átadásával, megosztásával.

A személyes találkozások benyomásai alapján elengedhetetlen, hogy a TÁRS Projekt – mint a kiváltási folyamat szakmai-módszertani támogatója – erősítse a személyes kapcsolatot a kiváltási folyamatban érintett lakókkal és az őket segítő szakemberekkel. A lakók hangulata, informáltsága nagymértékben meghatározza az intézményben folyó munkát, illetve a szakmai megvalósítás minőségét is, melyhez a TÁRS Projekt a kiváltás kezdetétől az átmeneten keresztül a Támogatott Lakhatás szolgáltatás működtetéséig szakmai támogatást nyújt.

A kiscsoportos érdekvédelmi tevékenység tematikája a látogatást megelőzően összegyűjtött és a Csoport részére elküldött kérdésekre épül. Visszatérő témák az önállóság (pl: „Járhatok én biciklivel?” „Lesznek virágaink?” „Fogunk kártyázni?”), illetve a hétköznapi teendőket érintő kérdések („Ki fog főzni?” „Hogyan járunk el a munkahelyünkre?”), valamint a TL házak működése. A beszélgetések során a „Semmit rólunk, nélkülünk” elv alapján a leendő TL lakók megismerkednek a lehetőségeikkel, például, hogy ők is alakíthatják, formálhatják személyes igényeik szerint a házak belső elrendezését, illetve közvetlen környezetüket.

Az elmúlt alkalmak során a TÁRS Projekt munkatársait elkísérte egy-egy, már TL-ben élő tapasztalati szakértő is. Személyes élményeik megosztása és tapasztalati tudásuk átadása nagyban segítette a jelenleg nagy intézményben élő lakókat a Támogatott Lakhatásban zajló mindennapi élet megértésében.

A Lakók Támogatása Csoport törekszik arra, hogy az érdekvédelmi támogató foglalkozás minden egyes kiköltözés előtt álló lakó számára értékes és hasznos fejlesztéseket, egyéni szükségletalapú segítséget adjon. A távlati célok között szerepel, hogy a Kiváltás Klubokból kikerülő fogékony, felkészült résztvevők a belső szakmai team tagjaiként lakótársaikat képviseljék, támogassák az intézményi férőhely kiváltás során.

A Kiváltás Klubokba bekapcsolódva a Lakók Támogatása Csoport eddig az alábbi intézményekben kezdte meg tevékenységét:

? Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény Boróka Otthona (Zalaapáti) Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény (Búcsúszentlászló, Magyarszerdahely)
? Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Bárándi Humán Szolgáltató Otthon
? Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Szerep-Hosszúháti Humán Szolgáltató Otthon
? Bihari Egyesített Szociális Intézmény Derecskei Humán Szolgáltató Otthon

A Lakók Támogatása Csoport azon munkálkodik, hogy a felkeresett intézmények lakóival folyamatos legyen a TÁRS Projekt kapcsolattartása. Mindemellett újabb találkozásokat kezdeményez, végigkísérve a jelenleg nagy bentlakásos intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg lakókat mind a kiköltözést megelőző, mind a Támogatott Lakhatásban töltött időszakban is.

A lakótámogató tevékenység lehetőségéről a TÁRS Projekt intézményi koordinátorai tájékoztatják az intézmények mentálhigiénés csoportjait, az ő segítségükkel valósulnak meg a látogatások. Ez a lehetőség folyamatos, térítésmentes, és az intézményi koordinátorokon keresztül minden kiváltásban érintett intézmény számára nyitott.

További információk a TÁRS projekt – EFOP 1.9.1 projektről

 

Forrás: fszk.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.