csütörtök, február 21, 2019
Civil Hírügynökség

Bebizonyítom, hogy képes vagyok dolgozni

Álommunka egyetlen napra, 16 különböző helyen, 16 fogyatékkal élő embernek. A Salva Vita Alapítvány “Álommunka” programjában volt, aki a SOTE Neurológiai Klinikáján, más a bűnügyi laborban próbálhatta ki magát szakértőként.

Az alapítvány célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkáltatókat és a fogyatékkal élő munkvaállalókat.

Egy napra Zsófi kutyakiképző, Péter egy Opel-szervízben, Richárd az állatkert Ausztrália házában dolgozik, Móni a Neurológiai Klinikán MRI-diagnosztikát végez, Natasa pedig egy pláza drogériájában szépségtanácsadó. Mindegyikük valamilyen fogyatékossággal él, értelmi sérültek, látássérültek, hallássérültek is vannak közöttük, és április 22-én a Neked munka, nekem álom program keretein belül egyetlen munkanapig elvégezhetik azt a munkát, amire a világon a legjobban vágynak.

A fogyatékkal élők jelentős hányada munkaképes, ám esélyeik a munkaerőpiacon nehézkesebbek, pedig a 25 főnél nagyobb cégek kötelesek megváltozott munkaképességű kollégát alkalmazni. Ha ezt nem teszik, évente egymillió forintos rehabilitációs hozzájárulást kötelesek fizetni az államnak. Ennél olcsóbb (lenne), ha négy-hat órában foglalkoztatnak egy munkaképes sérült embert.
Bár egyre több cég nyit a sérült emberek felé, a program egyik látássérült résztvevője, Szluka Lídia szerint elsősorban a fejekben kell akadálymentesítést végezni, csupán a megfelelő és elegendő információ átadása szükséges a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt. “Az a fontos, hogy a fejekben mi van, elengedhetetlen a kölcsönös nyitottság és a közös módszerek megtalálása” – mondja. Szluka Lídiának egyébként két diplomája van, két nyelven beszél, és énektanárként dolgozik. “Nem kellene minket segélyezni, ha egyenrangú emberek, adófizető állampolgárok lehetnénk” – fogalmazott.

A megváltozott munkaképességű emberek integrációját, munkahelyi szerepvállalását segítő Salva Vita Alapítvány a szerdai nyílt napon fogyatékos embereket és az ő fogadásukra nyitott munkahelyeket kapcsol össze: a jelentkezők megismerhetik álmaik munkáját, a részt vevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot az esélyegyenlőség fontosságáról.

Az alapítvány húsz éve segít a munkaadóknak és a különféle értelmi és testi sérülésekkel élő munkavállalóknak abban, hogy egymásra találjanak, és hogy az egymásra találás zökkenőmentesen menjen. A Neked munka, nekem álom programban 16 sérült ember választhatott álom munkahelyet, közülük öt megváltozott munkaképességű munkavállalót kísértünk el dolgozni az átmeneti munkahelyére.

A teljes cikk itt olvasható.

A a „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” napról az RTL klub is beszámolt. A riport itt tekinthető meg.

Forrás1: index.hu
Forrás2: rtl.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.