szerda, március 20, 2019
Civil Hírügynökség

Az Európa Tanács történelmi transz határozatot fogadott el

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) megvitatott és meghatározó többséggel elfogadott egy határozatot, amely a transznemű embereket terhelő, diszkriminatív törvényi korlátozások hatályon kívül helyezését célozza Európában.
A határozatot az előterjesztésnek megfelelően elfogadták, így jelenleg ez a nyilatkozat a legfontosabb és legszélesebb körű dokumentum, mely transznemű személyek jogainak támogatása érdekében európai szinten valaha készült.
A határozat a legátfogóbb felhívás, amit transznemű személyek jogaiért küzdő nemzetközi szervezet ezidáig kiadott, célja a jelenleg a régió több országában jelenlevő diszkriminatív korlátozások megszüntetése és a tagállamok megkérése, hogy hosszú távú pozitív intézkedések elfogadásával védjék a transznemű személyek jogait.
Röviden a határozat felszólítja a tagállamokat, hogy

 • Transz-inkluzív antidiszkriminációs és gyűlölet-bűncselekményeket visszaszorító jogszabályokat és intézkedéseket alkossanak
 • Gyors, átlátható és elérhető eljárást alkalmazzanak a különböző nemek elismerésére, mely az önmeghatározáson alapul további korlátozások nélkül(mint pl. az életkor).
 • Biztosítsák azt, hogy gyermekek esetében a gyermek érdeke legyen az elsődleges szempont.
 • Szüntessék meg a sterilizásciós és egyéb egészségügyi követelményeket, mint például a mentális betegség diagnózis és a válás megkövetelése a nem jogi elismerése során.
 • Fontolják meg, hogy a személyazonosító dokumentumokon be lehessen jelölni harmadik nemet azoknak, akik ezt szeretnék.
 • Tegyék elérhetővé a transz-specifikus egészségügyi ellátásokat és biztosítsák, hogy a transz embereket ne bélyegezzék mentális betegnek a nemzeti és a nemzetközi osztályozásokban
 • Legyenek proaktívak amikor információterjesztésről, ismeretterjesztésről és képzésről van szó, különösen szakmai csoportok esetében.

2013 óta az Európa Tanács Egyenlőség és Megkülönböztetés-mentességgel foglalkozó Bizottsága (Committee on Equality and Non-Discrimination) többször is tartott meghallgatást a transz emberek helyzetével kapcsolatban. A Transgender Europe (TGEU – európai transz ernyőszervezet) végig követte ezt a folyamatot és örül annak, hogy részt vehetett a munkában. A TGEU tegnap kísérő rendezvényeket is szervezett a parlamenti vita előtt. Nagyon fontos volt az az esemény amelyen ukrán, törötk, francia, litván és ír aktivisták beszéltek a transz emberek európai valóságáról. Arra bíztatták a képviselőket, hogy támogassák a határozatot ami fontos lépés a transz emberek életminőségénak javításáért folytatott munkában.

Az említett intézkedések sürgősek, mivel Európában a legtöbb transznemű ember számára lehetetlen, vagy nagyon nehéz és olykor megalázó procedúra olyan útlevelet szerezni, amelyen a helyes nevük és nemük szerepel. Európában jelenleg 33 országban lehetetlen a transz személyeknek nemüket elismertetni anélkül, hogy sterilizáción, váláson és/vagy elmeorvosi vizsgálaton kellene átesniük. A munkanélküliség és a transzfób erőszak olyan problémák, melyek sok transznemű embert érintenek Európában.

Kapcsolódó linkek:
Az elfogadott határozat teljes szövege
A vitáról készült videó
Interjú Deborah Schembrivel
Helena Dali, Málta Szociális és családügyi miniszterének állásfoglalása
Petra De Sutter beszéde

Forrás: transvanilla.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.