vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Az Európa Tanács történelmi transz határozatot fogadott el

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) megvitatott és meghatározó többséggel elfogadott egy határozatot, amely a transznemű embereket terhelő, diszkriminatív törvényi korlátozások hatályon kívül helyezését célozza Európában.
A határozatot az előterjesztésnek megfelelően elfogadták, így jelenleg ez a nyilatkozat a legfontosabb és legszélesebb körű dokumentum, mely transznemű személyek jogainak támogatása érdekében európai szinten valaha készült.
A határozat a legátfogóbb felhívás, amit transznemű személyek jogaiért küzdő nemzetközi szervezet ezidáig kiadott, célja a jelenleg a régió több országában jelenlevő diszkriminatív korlátozások megszüntetése és a tagállamok megkérése, hogy hosszú távú pozitív intézkedések elfogadásával védjék a transznemű személyek jogait.
Röviden a határozat felszólítja a tagállamokat, hogy

 • Transz-inkluzív antidiszkriminációs és gyűlölet-bűncselekményeket visszaszorító jogszabályokat és intézkedéseket alkossanak
 • Gyors, átlátható és elérhető eljárást alkalmazzanak a különböző nemek elismerésére, mely az önmeghatározáson alapul további korlátozások nélkül(mint pl. az életkor).
 • Biztosítsák azt, hogy gyermekek esetében a gyermek érdeke legyen az elsődleges szempont.
 • Szüntessék meg a sterilizásciós és egyéb egészségügyi követelményeket, mint például a mentális betegség diagnózis és a válás megkövetelése a nem jogi elismerése során.
 • Fontolják meg, hogy a személyazonosító dokumentumokon be lehessen jelölni harmadik nemet azoknak, akik ezt szeretnék.
 • Tegyék elérhetővé a transz-specifikus egészségügyi ellátásokat és biztosítsák, hogy a transz embereket ne bélyegezzék mentális betegnek a nemzeti és a nemzetközi osztályozásokban
 • Legyenek proaktívak amikor információterjesztésről, ismeretterjesztésről és képzésről van szó, különösen szakmai csoportok esetében.

2013 óta az Európa Tanács Egyenlőség és Megkülönböztetés-mentességgel foglalkozó Bizottsága (Committee on Equality and Non-Discrimination) többször is tartott meghallgatást a transz emberek helyzetével kapcsolatban. A Transgender Europe (TGEU – európai transz ernyőszervezet) végig követte ezt a folyamatot és örül annak, hogy részt vehetett a munkában. A TGEU tegnap kísérő rendezvényeket is szervezett a parlamenti vita előtt. Nagyon fontos volt az az esemény amelyen ukrán, törötk, francia, litván és ír aktivisták beszéltek a transz emberek európai valóságáról. Arra bíztatták a képviselőket, hogy támogassák a határozatot ami fontos lépés a transz emberek életminőségénak javításáért folytatott munkában.

Az említett intézkedések sürgősek, mivel Európában a legtöbb transznemű ember számára lehetetlen, vagy nagyon nehéz és olykor megalázó procedúra olyan útlevelet szerezni, amelyen a helyes nevük és nemük szerepel. Európában jelenleg 33 országban lehetetlen a transz személyeknek nemüket elismertetni anélkül, hogy sterilizáción, váláson és/vagy elmeorvosi vizsgálaton kellene átesniük. A munkanélküliség és a transzfób erőszak olyan problémák, melyek sok transznemű embert érintenek Európában.

Kapcsolódó linkek:
Az elfogadott határozat teljes szövege
A vitáról készült videó
Interjú Deborah Schembrivel
Helena Dali, Málta Szociális és családügyi miniszterének állásfoglalása
Petra De Sutter beszéde

Forrás: transvanilla.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.