szerda, július 17, 2019
Civil Hírügynökség

Az EU betiltja a mikroműanyagokat a legtöbb termékben

fogkefe-190211

Az Európai Unió latba veti a kemikáliákkal kapcsolatos, igencsak erősnek nevezhető joganyagát, hogy megállítsa a legtöbb mikroműanyag és mikrogyöngy alkalmazását a kozmetikai iparban, festékekben, mosószerekben és egyéb egészségügyi termékben.

Az Európai Kémiai Ügynökség (European Chemical Agency) szerint éves szinten 10.000 és 60.000 tonna közötti mikroműanyag kerül felhasználásra e termékek gyártása során, majd kerül ki szennyezőanyagként a természetbe. A mikroműanyagok eltávolítása a természeti környezetből ma még megoldhatatlan feladat. A probléma mértékét mutatja, hogy az ECA szerint a ma létező mikroműanyagok össztömege a nagy csendes-óceáni hulladéksziget területének nagyjából hatszorosát teszi ki, amely mintegy tíz milliárd műanyag palacknak megfelelő mennyiség.

Az egyik legnagyobb ellenérv a mikroműanyagok felhasználása ellen, hogy a természetben felhalmozódnak, illetve nem távolíthatók el onnan. Az ECA szerint ez a fő oka annak, hogy a mikroműanyagok mint adalékanyagok felhasználását az Európai Unió által létrehozott, és egyben a világ legszigorúbb kémiai anyagok felhasználásával kapcsolatos REACH törvénycsomagban kell korlátozni.

Ez a korlátozás várhatóan 2020-ban lép hatályba Európa-szerte. Ez a kiegészítés előreláthatólag 400.000 tonna műanyaghulladék keletkezését akadályozza majd meg. A szakmai civilszervezetek komoly előrelépésnek tartják és támogatják a kezdeményezést, azonban felhívják a figyelmet a rendelet ipari fejlődést lassító hatására, amely szükségtelenül kitolhatja bizonyos iparágak előretörését, beleértve a komposztálható műanyagok gyártását.

Elise Vitali, az Európai Környezetvédelmi Hivatal vegyipari szakembere a műanyagok újragondolása kapcsán a következőt nyilatkozta: „Az Európai Unió vezető szerepet vállal a globális kulturális átállásban, amely a műanyag hulladék és a pazarlásmentes életmódot népszerűsíti. A mikroműanyag egyike azoknak a hatalmas, azonban sokkal kevésbé szembetűnő problémakörnek, amely fenyegetést jelent körülöttünk és bennünk is. A mikroműanyagok felhasználásának elszaporodását előrelendítették azok a felelőtlen cégek, akik a kozmetikai iparban a korábban alkalmazott természetes összetevőket (darált mandula, kókuszdióhéj, olíva bogyó mag stb.) lecserélték műanyag gyöngyökre termékeikben, megsokszorozva ezzel az iparág műanyagszennyezését. A továbbiakban is keményen fogunk dolgozni, és szigorítani a törvényjavaslatot tényleges eredmények elérése érdekében. A műanyagok felhasználásának korlátozása csak a jéghegy csúcsát jelenti e problémakör orvoslása során, azonban ez is egy elengedhetetlen lépés a siker felé.”

Larissa Copello, a Zero Waste Europe hulladékmentes fogyasztással és termeléssel foglalkozó szakembere szerint „Az ECA javaslata komoly lépés a láthatatlan műanyag szennyezéssel szemben, azonban ez csak a kezdet. A mikroműanyagok visszafordíthatatlan hatással bírnak környezetünkre, így azonnali hatállyal be kell tiltanunk őket, és helyettesítenünk kell őket a már ma is elérhető alternatívákkal. Nincs vesztegetni való időnk.”
A teljes tilalom része az EU műanyag-stratégiájának, amelynek köszönhetően Európa az első kontinens, amely megkezdi az egyszerhasználatos műanyagok felhasználásának betiltását 2021-re.

 

Forrás: zerowasteeurope.eu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.