vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Az Erasmus+ csoport nemzetközi találkozója Budapesten

eras 2-180320

Két napos nemzetközi, workshoppal egybekötött bemutatót szervezett a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért 2018. március 12-13-án Budapesten. Lengyel és görög szakmai partnerekkel megvitatták az Erasmus+ tananyagfejlesztés során eddig elkészített eredményeket, és megbeszélték a további feladatokat.

Az Erasmus+ csoport tagjai a vendéglátás területén megtalálható szakmákat dolgozzák ki (pl.: pék, szobalány, kertész, medencetisztító, konyhai kisegítő, cukrász).

Az alapítvány a különféle szakmákról olyan feliratozott és jelnyelvre is lefordított felvételeket, videókat, illetve kiadványokat készített, amelyek a hallássérült munkavállalókat hivatottak segíteni az egyes munkaterületen. Ezeket a találkozón elsőként mutatta be az öt nyelvű közönségnek (görög, magyar, angol, lengyel, jelnyelv). Az előadásokat angol vagy magyar nyelven, angol és magyar nyelvű tolmácsolással tartották meg.

A megbeszélést és bemutatókat jelnyelvi tolmácsolás kísérte. A görög és lengyel szakembereken kívül a programon részt vettek magyar munkaadók és szakemberek is.

Az első napon a csoport tagjai a Dunán állomásozó Maribelle szállodahajón találkoztak. A workshopot dr. Soósné Szigetvári Ágnes, a Munka-Kör Alapítvány szakmai vezetője nyitotta meg. Horváth Balázs pedig bemutatta a hajót, amelyet vezet, s beszélt a megváltozott munkaképességű munkavállalókról, az integrációban jártas munkaadói oldalról. Ezután a szakmai partnerek beszámolói következtek a különféle foglalkozásokhoz tartozó filmekről és dokumentumokról. Az alapítvány munkatársai közül Farkas Dóra tartott bemutatót.

Minden partner meghallgatta és megtekintette a többiek munkáját, bemutatta a saját filmjeit és a vendégek visszajelzéseire is reagált. A lengyelek a barista, bármixer, cukrász szakmák filmjeivel és anyagaival készültek, a magyarok a szobalány, pék, kertész munkákat dolgozták ki, a görögök pedig a portás és karbantartó foglalkozásokat mutatták be.

A második nap az Ibis Hotel konferenciatermében folytatódott a workshop.
Az egyik angol nyelvű tolmács az előző naphoz hasonlóan Barkó Tamás volt (Tamás látássérült, az alapítvány munkatársa).

Vetlényi Dániel, a hotel vezetője kezdte meg a bemutatót angol nyelven. Beszélt arról, hogy miért alkalmaz megváltozott munkaképességű dolgozót, valamint miért nyitott a hallássérültek foglalkoztatására a szállodában. Őt Ondrejcsák Eszter, az alapítvány munkatársa követte, aki a hallássérültek szókincsének fejlesztéséről tartott egy összefoglalót, melyet nagyon érdekesnek tartott a közönség. A jelnyelvi tolmácsolást 13-án Kantó Éva és Pásztor Orsolya végezte.

A nemzetközi Erasmus+ találkozót dr. Szigetvári Ágnes zárta le beszédével. A két napos rendezvény a különféle foglalkozásokat bemutató eredmények összegzésével fejeződött be.

A kitűzött cél a halló és nem halló társadalom érzékenyítése volt a másik féllel szemben, és ebben a folyamatban hídként jelent meg a program. Munkaadói oldalról elmondható a nyitottság és befogadás a megváltozott munkaképességű emberek irányába. Reményeink szerint a munkavállalói érdeklődés is fokozódni fog a hallássérültek irányából.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.