vasárnap, október 21, 2018
Civil Hírügynökség

Az Erasmus+ csoport nemzetközi találkozója Budapesten

eras 2-180320

Két napos nemzetközi, workshoppal egybekötött bemutatót szervezett a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért 2018. március 12-13-án Budapesten. Lengyel és görög szakmai partnerekkel megvitatták az Erasmus+ tananyagfejlesztés során eddig elkészített eredményeket, és megbeszélték a további feladatokat.

Az Erasmus+ csoport tagjai a vendéglátás területén megtalálható szakmákat dolgozzák ki (pl.: pék, szobalány, kertész, medencetisztító, konyhai kisegítő, cukrász).

Az alapítvány a különféle szakmákról olyan feliratozott és jelnyelvre is lefordított felvételeket, videókat, illetve kiadványokat készített, amelyek a hallássérült munkavállalókat hivatottak segíteni az egyes munkaterületen. Ezeket a találkozón elsőként mutatta be az öt nyelvű közönségnek (görög, magyar, angol, lengyel, jelnyelv). Az előadásokat angol vagy magyar nyelven, angol és magyar nyelvű tolmácsolással tartották meg.

A megbeszélést és bemutatókat jelnyelvi tolmácsolás kísérte. A görög és lengyel szakembereken kívül a programon részt vettek magyar munkaadók és szakemberek is.

Az első napon a csoport tagjai a Dunán állomásozó Maribelle szállodahajón találkoztak. A workshopot dr. Soósné Szigetvári Ágnes, a Munka-Kör Alapítvány szakmai vezetője nyitotta meg. Horváth Balázs pedig bemutatta a hajót, amelyet vezet, s beszélt a megváltozott munkaképességű munkavállalókról, az integrációban jártas munkaadói oldalról. Ezután a szakmai partnerek beszámolói következtek a különféle foglalkozásokhoz tartozó filmekről és dokumentumokról. Az alapítvány munkatársai közül Farkas Dóra tartott bemutatót.

Minden partner meghallgatta és megtekintette a többiek munkáját, bemutatta a saját filmjeit és a vendégek visszajelzéseire is reagált. A lengyelek a barista, bármixer, cukrász szakmák filmjeivel és anyagaival készültek, a magyarok a szobalány, pék, kertész munkákat dolgozták ki, a görögök pedig a portás és karbantartó foglalkozásokat mutatták be.

A második nap az Ibis Hotel konferenciatermében folytatódott a workshop.
Az egyik angol nyelvű tolmács az előző naphoz hasonlóan Barkó Tamás volt (Tamás látássérült, az alapítvány munkatársa).

Vetlényi Dániel, a hotel vezetője kezdte meg a bemutatót angol nyelven. Beszélt arról, hogy miért alkalmaz megváltozott munkaképességű dolgozót, valamint miért nyitott a hallássérültek foglalkoztatására a szállodában. Őt Ondrejcsák Eszter, az alapítvány munkatársa követte, aki a hallássérültek szókincsének fejlesztéséről tartott egy összefoglalót, melyet nagyon érdekesnek tartott a közönség. A jelnyelvi tolmácsolást 13-án Kantó Éva és Pásztor Orsolya végezte.

A nemzetközi Erasmus+ találkozót dr. Szigetvári Ágnes zárta le beszédével. A két napos rendezvény a különféle foglalkozásokat bemutató eredmények összegzésével fejeződött be.

A kitűzött cél a halló és nem halló társadalom érzékenyítése volt a másik féllel szemben, és ebben a folyamatban hídként jelent meg a program. Munkaadói oldalról elmondható a nyitottság és befogadás a megváltozott munkaképességű emberek irányába. Reményeink szerint a munkavállalói érdeklődés is fokozódni fog a hallássérültek irányából.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.