szombat, május 27, 2017
Civil Hírügynökség

Az édesapám, a barátom * A boldog fiúk titka*

edesapam-170508

Könyvbemutató, előadás, közönségtalálkozó és dialógus. 2017. május 28. vasárnap 11:00 – 18:00. Bijó Rendezvényközpont. 1135 Budapest, Róbert Károly krt. 96-100.

Amikor André Stern 3 évvel ezelőtt először tartott Magyarországon előadást a szabad tanulásról, a bizalmon alapuló szülő-gyermek, tanár-diák viszonyról, a versengés helyett az együttműködésen alapuló társadalomról, a közönség soraiban sokan mélyen egyetértettek, de úgy gondolták, a gyermeknevelésben, az oktatási intézményekben felmerült problémákat ott lehet, sőt kell megoldani: rendszeren, „házon” belül.

Azóta sok keserű tapasztalat gyűlt össze, és a mindenki által ismert tendenciák gyorsulva gyorsulnak: lefelé, az egyre fokozódó tehetetlenség és kilátástalanság állapotába, az állóháborúvá merevedett kommunikációs csatába. Egyre nő azonban az egyéni felelősséget vállaló szülők, pedagógusok, felnőtt korhoz közeledve pedig a tinédzser tanulók száma, akik felismerték: gyermekeik, illetve saját életidejük rövid és drága ahhoz, hogy rendszerszintű változásokra várjanak. Egyre többen keresnek és találnak egyéni utakat, a megállíthatatlanul kibontakozó paradigmaváltás az „egyéni forradalmak” összegéből rajzolódik ki.

Az édesapám, a barátom című közös könyvük egy szelíd, de határozott megerősítés.

Apa és fia mesélnek arról, mit jelent apának, mit jelent fiúnak lenni – négy generáció fiúgyermek élettörténetein keresztül nyerhetünk betekintést egy erős hagyományokkal, ám nehéz életúttal rendelkező család életébe. Bizonyságtétel arról, hogy a bizalom és a mélyen gyökerező, kölcsönös tisztelet, az abból fakadó hozzáállás korántsem kivételezett családok kiváltságai. Nevelési, tanulási szokásaink, családi viselkedési normáink belső hozzáállásunk külső mintázatai. Nehéz – szinte lehetetlen – igazi változást a külső formákon végzett kísérletekkel, azaz a tanítási és terápiás módszerek, az intézményi formák, a jogszabályok váltogatásával elérni. Legyünk bátrak mélyebbre ásni…

“Ez a könyv mérföldkő egy jövőképes társadalom felé vezető úton. Megnyitja a teret a szeretetteljes, egymásra figyelő és egymást támogató apa-fiú kapcsolat előtt.”
(Prof. Gerald Hüther agykutató, neurobiológus)

… mert a szerető, törődő édesapa iránti vágyódás velünk született, egyik legmélyebb emberi igényünk…

A szerzőkről:
Arno Stern 1924-ben született Kasselben. 1933-ban, mindössze 9 évesen emigrált szüleivel a Harmadik Birodalom elől Franciaországba, majd Svájcba, ahol ifjúkorának meghatározó részét munkatáborban töltötte. 1946 óta Párizsban él. A háborús árváknak fenntartott intézményben a gyermekekkel folytatott munkássága után megnyitotta a Festőhelyet, amely még ma is, 72 éve működik Párizsban. Az ott lehetővé tett festőjáték során fedezte fel a „formulációt”, a születést megelőző emlékek korábban sehol nem látott kifejeződését. Utazásai során kutatási munkáját kiterjesztette az őserdők, a szavannák és sivatagok lakóira is, és bebizonyította, hogy a formuláció minden ember sajátja. Mintegy 25 könyv és számos tanulmány szerzője.

André Stern 1971-ben született Párizsban.
Házas, két gyermek édesapja. Zenész, zeneszerző, gitárkészítő, újságíró és író. Legnépszerűbb könyve az „… és sosem jártam iskolába” című bestseller, amelyet már 8 nyelvre fordítottak le. Keresett előadó, évente több mint 100 teltházas előadást tart. A szabad tanulás nagyköveteként nemzetközi szinten kapcsolódik a tanulással kapcsolatos kutatói és szakértői munkába. Az Erwin Wagenhofer, osztrák filmrendező által rendezett oktatáskritikus dokumentumfilm – Alphabet – egyik főszereplője, az azonos című könyv társszerzője. A 2016 nyarán megjelent Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj heteken keresztül vezette a német Amazon eladási listákat iskola / oktatás / nevelés kategóriákban.
A Gyermekkor Ökológiája Mozgalom alapítója.

www.gyermekkorokologiaja.com

Magyarul megjelent könyvek:
…és sosem jártam iskolába – Egy boldog gyermek története (2014)
Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj (2016)
Az édesapám, a barátom – A boldog fiúk titka – 2017. május 5.
A könyv magyar megjelenése alkalmából egész napos, előadással és beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót szervezünk

AZ ÉDESAPÁM, A BARÁTOM * A boldog fiúk titka
Könyvbemutató, előadás, közönségtalálkozó és dialógus
2017. május 28. vasárnap 11:00 – 18:00
Bijó Rendezvényközpont: 1135 Budapest, Róbert Károly krt. 96-100.

Tervezett program:
Arno Stern előadás: Gyermekművészet – a végzetes tévedés
André Stern előadás: A szabad tanulásról, szülői mintákról, paradigmaváltásról
Kérdések és válaszok / Dedikálás, beszélgetés a szerzőkkel, információ- és tapasztalatcsere (szabadon tanulók, tanulócsoportok, alternatív kezdeményezések)

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.