csütörtök, május 24, 2018
Civil Hírügynökség

Az állatok is érezni, szenvedni, örülni képesek

allatvedokTunt-170116

Annak ellenére, hogy az állatvédelemmel kapcsolatos hazai jogszabályok jónak mondhatók, az állatmentéssel foglalkozó szervezeteknek továbbra is számos kihívással kell szembenézniük. Nagy problémát jelent a megelőző intézkedések hiánya, a törvények figyelmen kívül hagyása. Ezekről, valamint a lehetséges megoldásokról is szó lesz a Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferencián.

Második alkalommal rendezik meg január 18-án a Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferenciát Szegeden. A rendezvény célja, hogy a megjelentek közösen áttekintsék a legégetőbb problémákat a területen, és hogy erősítsék az összefogást az állatok védelme érdekében. A szervezők (a Hódmezővásárhelyi Állatmentők Egyesülete és a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete) nem titkolt célja, hogy hagyományt teremtsenek: terveik szerint a jövőben évente háromszor is összehívnák a megyei állatvédőket. Úgy vélik, a gyakoribb találkozókra azért is szükség lenne, hogy tisztázzák a nézeteltéréseket, konfliktusokat a különböző állatvédelmi szervezetek között.

A konferencia programjai között szerepel a 2013 óta megváltozott állatvédelmi törvények értékelése, erről, valamint az állatkínzás megítéléséről Deim Zoltán igazságügyi állatorvos szakértő fog előadást tartani. Bemutatják a különböző fertőző macskabetegségeket is, ezekről Szili Éva, a cicamentők munkatársa beszél majd. Mindemellett szó lesz a modern állatvédelmi technikákról, a humánus bánásmódról, a prevencióról is, az állatvédőknek lehetőségük lesz megosztani egymással a területen szerzett tapasztalataikat. Kitérnek majd arra is, hogy egy-egy problémát, amivel több állatvédelmi szervezet is küzd a mindennapokban, hogyan tudnák hatékonyabban megoldani.

Az állatvédelmi törvény első helyen mondja ki: az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége. Az állatokkal szembeni erőszak pedig bűncselekmény, amely a Büntető törvénykönyv szerint súlyos esetben akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ennek ellenére nap mint nap fény derül újabb esetekre. A jogszabályoknak szinte nincs is elrettentő hatása, hazánkban ugyanis nem gyakori, hogy állatkínzásért valakit börtönbe zárjanak. Az állatvédelmi törvény tavalyi szigorítását követően a bírósági gyakorlat továbbra is inkább az, hogy az ilyen ügyekben felfüggesztett börtönbüntetéseket rónak ki.

„Önmagában véve a magyar állatvédelmi és állategészségügyi törvény és szabályozás jó, a problémát sok esetben a törvények betartatásának hiánya okozza” – mondta lapunknak Balogh Ernő. A Hódmezővásárhelyi Állatmentők Egyesületének elnöke szerint a tavaly februári országos állatvédelmi tüntetés hatására érezhetően javult a kapcsolat az állatvédelmi szervezetek és a hatóságok, önkormányzatok között, utóbbiak hatékonyabban segítik az állatvédők munkáját.

Ennél azonban jóval többre lenne szükség; Balogh szerint az egyik legnagyobb problémát a prevenciós intézkedések hiánya jelenti. „Az oktatásban is sokkal komolyabban meg kellene jelenniük az állattartással kapcsolatos és az állatok szeretetéről szóló preventív anyagoknak. Már óvodás korban el kellene kezdeni a felelős állattartásra való nevelést, ahogy az más, fejlettebb országokban történik. Mi, mint kis szervezet, ehhez annyival tudunk hozzájárulni, hogy egy-egy iskolába kimegyünk és osztályfőnöki órák keretein belül szakmai programjaink segítségével oktató jellegű előadás-sorozatokat tartunk a fiataloknak” – fogalmazott.

Az egyesület folyamatosan keresi az állatmentés hatékonyságát növelő lehetőségeket is, pályázási időszakban azokat a pályázatokat is figyelik, amelyek elősegíthetik, hogy a körülmények javításával több állatot tudjanak megmenti, elhelyezni. Ám Balogh szerint az ilyen jellegű pályázati lehetőségek nagyon ritkák.

Forrás: nepszava.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.