hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum Díjat

2017-06-27 Hírfolyam, Tudástár
dijJust-170626

Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum Díjat az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A díjat az idén három kitüntetettnek, Böjte Csabának, Szarka Lászlónak és Lukács Andrásnak adta át Székely László ombudsman és két helyettese, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó Szalayné Sándor Erzsébet, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó Bándi Gyula.

A 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjat a biztos minden esztendőben, az ombudsmani hivatal létrejöttének évfordulóján adományozza az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt felmutató vagy ahhoz jelentősen hozzájáruló személyiségeknek.

Az alapvető jogok biztosa Böjte Csabának, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének és munkatársainak negyedszázados fáradhatatlan és önfeláldozó munkáját, a mélyszegénységben élő, illetve elhagyott gyermekek felkarolását ismerte el a Justitia Regnorum Fundamentum díjjal.

Szarka László történésznek – aki sok más megbízatása mellett a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának oktatója – a kisebbségtudomány érdekében kifejtett tudományszervezői, kutatói és oktatói tevékenységét méltatta a biztos a díjjal.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a környezetvédelemben, elsősorban a levegőminőség javításáért csaknem három évtizeden át folytatott kiemelkedő munkásságáért és a fenntartható költségvetéssel kapcsolatos tevékenységéért kapta az idei Justitia Regnorum Fundamentum díjat.

A díjazottak részletes méltatása a http://www.ajbh.hu/ oldalon olvasható.

 

Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Friss műsorok

Comments are closed.