szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

Ahol a nevetés a közös nyelv

PirosOrrBohocdoktoro-180709

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány szervezésében 2018. július 9-12. között a Red Noses Clowndoctors International (RNI) 10 tagországának 120 bohócdoktora találkozik Sarlóspusztán.

A nevetés nemzetközi nyelv, sokat tanulhatunk abból, hogyan dolgoznak a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért is csatlakozott a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 2004-ben a Red Noses Clowndoctors nemzetközi művészeti szervezethez. Az RNI küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. A Piros Orr Bohócdoktorok Magyarországon 15 gyerekkórházat látogatnak heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A szervezetnél nagy hangsúlyt fektetnek a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint kórházi körülményekre felkészítő képzésére. Az évente megrendezésre kerülő nemzetközi táborban Ausztria, Magyarország, Csehország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina bohócdoktorai vesznek részt. „Nagyon örülök, hogy idén Magyarországon szervezhetjük meg a nemzetközi tábort, amely a bohócdoktorok továbbképzésének fontos helyszíne. A művészeti vezetők által kidolgozott bohócképzés mesterkurzusa mellett lesz például zenei, zsonglőr, szkeccs és báb workshop, de a kórházi dolgozók bevonását segítő humorszeminárium is ”– tájékoztatott Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezetője.

Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Idén áprilisban, Bécsben rendezte meg az RNI a Healthcare Clowning International Meetinget, az eddigi legnagyobb Nemzetközi Bohócdoktor Konferenciát, amelynek témája a bohócdoktorok egészségügyben betöltött szerepe volt. 50 ország 400 résztvevője, bohócdoktorok, egészségügyi dolgozók, orvosok és egykori betegek egyöntetűen kiemelték, hogy nagy szüksége van a bohócdoktorokra nem csak az egészségügynek, de az egész társadalomnak.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. Orvosi megfigyelések megállapították, hogy azok a betegek, akik találkoznak bohócdoktorral gyorsabban épülnek fel a műtétek után is.

Erről egy kisgyermek így nyilatkozott: “Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne. A bohócok segítenek nekik, hogy vidámabbak legyenek.” Többek között ez ösztönzi az alapítványt, hogy minél több kórházban vidítson fel gyerekeket. A nyolc budapesti gyerekkórház mellett ma már Törökbálinton, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrben, Tatabányán és Pécsen is jelen vannak a Piros Orr Bohócdoktorok, és a jövőben további kórházak látogatását tervezik.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.