hétfő, július 22, 2019
Civil Hírügynökség

Aggaszt az ökológiai túllövés?

tullovesNapja2-180802

Az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) idén augusztus 1 volt! Azaz, idén eddig a napig merítettük ki a természet biokapacitását – az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat. 5 hónappal az év vége előtt tehát már felfaltuk az éves betevőt! Az 1970-es évek óta az emberiség folyamatosan túlfogyaszt, de ez a dátum minden korábbi évnél előbbi.

És hogy mikor lenne a Túllövés Napja, ha a világon mindenki egy átlagos magyar ökolábnyomán élne? Vajon jobbak vagyunk a világ-átlagnál? Sajnos, nem vagyunk jobbak. Sőt, a világátlagnál nagyobb a lábnyomunk, és ha mindenki ekkora lábnyomon élne, az Ökológiai Túllövés Napja június 20. lenne.

Annak érdekében, hogy az Ökológiai Túllövés Napjának dátumát későbbre toljuk, mindannyian nagyon sok mindent tehetünk; minden kis és nagy lépés számít – hívja fel a figyelmet a GreenDependent Egyesület.

Az egyesület, csatlakozva a Global Footprint Network nemzektözi kampányához, július utolsó és augusztus első hetében a @Kislábnyom – Small Footprint közösségi oldalon buzdít cselekvésre. A kampány ahhoz ad ötleteket, hogyan csökkenthető az egyéni ökolábnyom, s hogy ilyen módon hogyan tolható későbbre a Túllövés Napjának dátuma. A vállalások közül mindenki kiválaszthatja az egyéni életmódja vagy élethelyzete számára leginkább aktuálisat, a könnyebbektől a nagyobb kihívást és nagyobb változást igénylők felé haladva.

Ha például:
• a felére csökkentjük étrendünkben a hús mennyiségét és ezt a kalóriamennyiséget vegetáriánus étrenddel pótolnánk, 5 nappal kitolhatnánk az Ökológiai Túllövés Napját;
• a felére csökkentenénk az autóval megtett kilométerek számát, és azokat harmadában közösségi közlekedéssel, fennmaradó részét pedig kerékpározással és gyaloglással helyettesítenénk,12 nappal tudnánk kitolni a Túlnövés Napjának dátumát.

Az egyéni részeredmények persze összeadódnak, így minden kis vállalásnak is nagy jelentősége van. A nemzetközi kampány fő üzenete: ha mindenki évente csak 5 nappal tolná későbbre az Ökológiai Túllövés Napját, 2050-re el lehetne érni, hogy az emberiség ne nyújtózzon tovább, mint ameddig a takarója ér.

Toljuk ki együtt az Ökológiai Túlnövés Napjának dátumát!
Sok kislábnyomos tipp mindenféle témában: http://kislabnyom.hu/kislabnyom-tippek-gyujtemenye

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.