szerda, június 26, 2019
Civil Hírügynökség

A tehetséggondozás a siker kulcsa!

Több mint kétezer felsőoktatásban tanuló hallgató töltötte ki azt a kérdőívet, amely a köznevelési tehetséggondozó formák és a felsőoktatásban sikeres tehetségek kapcsolatát vizsgálta. Az eredmények szerint egyértelműen megnyilvánul az összefüggés a tehetséggondozás és a sikeresség között. A felmérésben résztvevők között 5 tabletet sorsoltak ki a Tehetséghidak Program támogatásával.

 

A kutatás dr. Szendrő Péter professzor, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) alelnöke kezdeményezésére indult útjára. A felmérés elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a középiskolai tehetséggondozás mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy egy diák a felsőoktatásban is sikeressé váljon?

A kérdőívet a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia résztvevői, valamint szakkollégiumi hallgatók töltötték ki, összesen 2117-en.

A gyorsjelentés alapján elmondható, hogy a kitöltők kétharmada középiskolás korában részt vett valamilyen tehetséggondozó programban. Az is kijelenthető, hogy akik részt vettek egyéni mentorálásban vagy szakkörökön, általánosságban véve elégedettebbek az életükkel. Kiderült, hogy az OTDK-n indulók 72 százaléka rendszeresen részt vett középiskolai tanulmányi versenyeken.

Szembeötlő adat, hogy azok, akik már általános iskolás korukban részesei voltak valamilyen tehetséggondozó programnak, nagyobb eséllyel folytatták ezt középiskolai tanulmányaik során, majd a felsőoktatásban is. Akik felsőoktatásban töltött éveik alatt huzamosabb ideig részt vettek tehetséggondozásban, magasabb szubjektív jól-létről számoltak be azon társaikhoz képest, akik nem.

A kérdőívet 427 szakkollégista töltötte ki. A kutatók velük kapcsolatban azt vizsgálták, hogy milyen tényezők játszanak közre a tehetséges hallgatók és a tehetség kibontakoztatását segítő szervezetek egymásra találásában. A szakkollégisták több mint 70%-a maga kereste a lehetőséget a szakkollégiumba való bekerülésre. Motivációjuk alapja a szakmai kibontakozás lehetősége, illetve esély a kapcsolatépítésre és a személyiségfejlődésre. A szakkollégisták között az átlag hallgatói közösséghez képest többszörös arányokkal találkozunk a kutatási tapasztalatban, a nyelvvizsgák számában, a publikációkban és a konferencia előadásokban egyaránt, továbbá a kiugró tanulmányi átlagban is.

Ha többet szeretne megtudni a kutatásról, akkor kérjük, hogy látogasson el a tehetseg.hu oldalra!

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.