vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

A halálbüntetés napirenden tartásának értelme az, ha elmagyarázzuk: nem szabad bevezetni

“Az elmúlt 25 évben Magyarország nem azért vesztegetett el időt, mert nem vezette be a halálbüntetést, hanem azért, mert nem magyaráztuk el elégszer, miért nem szabad bevezetni azt.”A halálbüntetést lényegében semmilyen morális jog, semmilyen politikai iskola nem engedi bevezetni, mind vallási, mind humanista, mind bal-, mind jobboldali levezetésből tökéletesen és pontosan lehet érvelni amellett, hogy az ember nem játszhat az ember istent, és miért nem dönthet egyetlen, emberekből álló, azaz a hibázásra is esélyes plénum más ember megöléséről.

Ha valaki kiváncsi például a XX. századi keresztény érvelésre – és ha még emlékszünk, Orbán pont a múlt héten hivatkozott arra, hogy Európa keresztény kontinens lenne -, akkor a liberálisnak nem mondható II. János Pál pápát ajánljuk:

“Az emberi élet szent, mert kezdetétől fogva magán hordozza `Isten teremtő cselekvését`, és mindig különleges kapcsolatban marad a Teremtővel, egyetlen céljával. Az életnek kezdetétől a végéig egyedül Isten az ura: senki semmilyen körülmények között nem ragadhatja magához az ártatlan emberi élet közvetlen kioltásának jogát. A “Ne ölj” parancs formája szerint kifejezetten tiltó törvény: megvonja a határt, amit soha nem szabad áthágni. “
A halálbüntetés kívánalmának alapja nem más, mint a tehetetlenség és az ebből fakadó gyülőlet. Az a gondolkodás, amely nem mer szembenézni a gonosszal, és azt mondani, az mindig is létezni fog. Mindig is lesznek embertársaink, akik megszegik a “Ne ölj!” vallási és humanista törvényét. Őket pedig nem fogja elrettenteni a halálbüntetés.

Magyarország pedig tele van gyűlölettel és elkeseredéssel, ezt használta ki Orbán Viktor, amikor belengette a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét ma reggel. Ezzel a miniszterelnök a legszélsőségesebb jobboldali platformra helyezkedett, vagy ha úgy tetszik , még beljebb húzódotta semmiben lebegő, demagóg politikai rétorok terében. Sajnos nem vagyunk az antik görögöknél, hogy egy cserépszavazással mondjuk Szíriába, a polgárháborúba küldjük őt, ismerkedjen meg a hellyel, ahonnan a bevándorlók jönnek Magyarországra.

A halálbüntetés morálisan és racionálisan is elfogadhatatlan, mert egyetlen ártatlan életet sem veszélyeztethetünk a bosszú kedvéért, ha van mód az igazságszolgáltatásra. Márpedig Magyarországon az egyébként káros tényleges életfogytiglani büntetés is hatályban van. Nem az a probléma, hogy ha valaki bűnt követ el, nem kap megfelelő büntetést, hanem az ártatlanul elitéltek, és azok, akik ugyan bűnösek, de megússzák az ítéletet. Ezt a problémát pedig a halálbüntetés nem oldja meg, csak tovább súlyosbítja.

Valóban vállalná Orbán Vikor egy ártatlan meggyilkolásának intézményes, politikai felelősségét, vagy az az állampolgár, aki a halálbüntetést követeli? Vállalná, hogy hóhérrá váljon? Az elmúlt években számtalan olyan ítéletről hallottunk, amelyek tévesen ítélték el súlyos bűncselekmények gyanústitottját, aki így áldozat lett, az igazságszolgálatás áldozata. A móri gyilkosságal vádolt férfit is halálra ítélték volna, pedig nem ő a tetes. A cigánygyilkosságok kapcsán is sokáig előzetesben ült két cigány férfi, akikről végül kiderült, ártatlanok, és sokáig sorolhatnánk az embereket, akiket ártatlanul végeztetett volna ki az, aki a halálbüntetést akarja. Valóban gyilkossá akarunk válni?

Az Amerikai Egyesült Államokban a modern bizonyitási eljárások bevezetése után, sorra derülnek ki a korábbi életfogytiglani, halálos itéletekről, hogy tévesek voltak – ennek ellenére embereket nyomorítottak vagy gyilkoltak meg ártatlanul. Ezt akarjuk?

Az ember téved, ezt el kell fogadni, és ezzel tisztában kell lenni. Gyilkosságot pedig a közösség nem támogathat, főleg úgy nem, hogy tisztában van a tévedés kockázatával, mert akkor ő is gyilkossá fog válni. Én nem akarok gyilkos lenni, és nem akarom, hogy a hazám gyilkossá váljon, a halálbüntetés bevezetése ellen küzdeni kell, azt a politikust pedig, aki ezt belengeti, ki kell közösíteni a társadalomból! Különben azok nyernek megint, akik a gyűlölettel tüzelnek minket ahelyett, hogy a valódi problémákra figyelnénk!

Forrás: kettosmerce.blog.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.