szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

60 éves az Európai Beruházási Bank

europaiBeruhazasiBankLogo-180619

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a szennyező, fosszilis tüzelőanyagok helyett támogassa a fenntartható energiát, legyen elszámoltathatóbb és működését az emberi jogok elsődlegessége alapján irányítsa – erre hívta fel a figyelmet 21 európai civilszervezet az EU pénzügyminisztereinek küldött levelében.

2018. június 22-én az EU pénzügyminiszterei Luxemburgban üléseznek az EIB kormányzótanácsának éves ülésén, egyben a bank 60 éves évfordulóján. A Bankfigyelő Hálózat és 20 civilszervezet a napokban levelet küldött az EU pénzügyminisztereinek, akik egyben az EIB kormányzótanácsa tagjai is. A Magyar Természetvédők Szövetsége (a Bankfigyelő Hálózat magyar tagja) az EIB magyar kormányzójának, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött levelet.

A levélben a szervezetek hangsúlyozzák: szükséges, hogy „az EU házi bankja” alapos reformokat hajtson végre és átalakítsa befektetési fókuszát „annak érdekében, hogy “kezelje az üzleti modelljével és gyakorlatával összefüggő szerkezeti problémákat”.

A levél kilenc kulcsfontosságú lépést javasol az EIB-nek, amivel érdemben hozzájárulhat céljához, az európai gazdaság és a társadalom szükséges átalakításához. Ezek közé tartozik, hogy a bank hangolja össze politikáit és beruházásait az éghajlatvédelmi Párizsi Megállapodással, különösen a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetésével; erősítse a bank átláthatóságát és a nyilvánosság részvételét; továbbá kezelje kiemelten az emberi jogok védelmét és elősegítését.

A Bankfigyelő és tagországai Közép-Kelet-Európában 1995 óta figyelemmel kísérik az EIB működésének és politikáinak társadalmi és környezeti hatásait. A szerzett több évtizedes tapasztalataink alapján látjuk, hogy az EIB-finanszírozás milyen kockázatokat és lehetőségeket hordoz az uniós polgárok számára. Most arra kérjük pénzügyminisztereinket, hogy a világ legnagyobb hitelezőjének 60. évfordulója fordulópont legyen, ami egy valóban fenntartható pályára tereli Európát, a közérdeket szem előtt tartva.

„2013-2017 között az energiahatékonyság és a megújuló energiák támogatása az EIB teljes beruházásainak alig 2-2%-át érte el Magyarországon. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint e számoknak jelentősen nőniük kell, részben az új InvestEU (EFSI) projektek és beruházási platformok alkalmazása segítségével. Annak érdekében, hogy az EU teljesíthesse a Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségvállalásait, az EIB-nek át kell állítania a hiteleket a fosszilisról az energiahatékonysági és a kisléptékű, helyi megújuló energia projektekre” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

További információ:

https://bankwatch.org/press_release/at-60-eu-public-bank-needs-fundamental-reform-civil-society-groups
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött levél innen letölthető:
http://mtvsz.hu/dynamic/eib60_level_vargam_2018jun19.pdf

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.