szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

“Krajcárokból” élnek és dolgoznak keményen

krajcarosSzobor-151107

A civil szervezet vezetői szerint a korábbi évekkel összhangban az idén is fontos programokat teljesítettek a rendelkezésükre álló szerény összeg segítségével, miközben szerte a világban és hazánkban terjesztik Fehérvár jó hírnevét. Ugyanakkor fontosnak ítélik, hogy minél szélesebb körben adjanak tájékoztatást a megvalósított programjaikról.

A Krajczáros Alapítvány idén eddig teljesített főbb programjai:
– a Piski csata 170. évfordulóján Böjte Csaba partnereként kopjafát helyeztek el a település templomkertjében illetve a a dévai gyerekekkel kegyeleti túrán vettek részt.
– március 31-én Pozsonyban, a Petržalský cintorín-ban megtartott, koszorúzással egybekötött megemlékezésen képviselték városukat és országunkat.
– Április 30-án részesei voltak a 62-es főúton lévő FM-ben közlekedési balesetben elhunytak tragédiáira emlékeztető szobornál tartott rendezvénynek.
– Dés-en (Erdély) az “Ecsettel a békéért” címmel tartották az 54. tárlat megnyitót az I. vh. centenáriumához kötődéssel. Evvel egyező rendezvényük idén Miskolcon, Kiskunmajsán, Jánoshalmán, Csákváron, Budapesten is lezajlott.
– “Nagyik” címmel Beremenden az idősek otthonában és jelenleg Fváron a volt technika házában látható a fotótárlatuk.
– Áprilisban Ieperben (Ypres/Ypern – Belgium) általuk első ízben járt magyar civil delegáció, ahol emlékfát és emléktáblát helyeztek el egy békeparkban, majd a város központjában meghívásos koszorúzáson vettek részt.
Felemelő érzés volt megélniük, hogy e helyszínen 1928-tól a II. vh éveinek kivételével naponta tartanak esténként ilyen megemlékezést, és ahol alkalmanként 800-1200 fő van jelen.
– Májusban a fehérvári püspökség udvarán került elhelyezésre egy emléktábla a centenárium okán tavaly elültetett emlékfa mellé.
– Visintiniben diákok részvételével elvégezték a magyar kápolna bejáratának és a feljárót övező kerítésnek a rozsdátlanítását, festését. Részesei voltak a San Michele sacra zónában a 103 évvel korábbi gáztámadás áldozataira emlékező programnak. San Martino del Carsoban emlékfát ültettek, mellé pedig egy emléktáblát helyeztek el. Evvel egyezően Kobaridban is átadtak egy emlékfát illetve emléktáblát, azon kitétellel, hogy egy későbbi időpontban kerülnek a végleges helyükre, mivel addig tereprendezés, stb. lesz. A néhány napban lehetőségük a régió nevezetességeivel, közte Trieszt tengerpartjával, Vransko (Slo) motorkerékpár múzeumával stb. is ismerkedni.
– De törekednek az irodájuk (Budai 94.) előtti teret is szebbé formálni, ahova virágokat ültettek és gondozzák azokat.

Hatókörünkben ugyanakkor rendre megtapasztalják azt is, hogy rohamosan devalválódik a középiskolások körében a közösségi szolgálatra esedékes 50 órás foglalkoztatás. Ennek okait részletesen kutatták és egyik lényegi szempontként érzékelték, mely szerint néhány szervezetnél érdemi feladat ellátás nélkül szórják ki az érettségihez szükséges igazolásokat.

Evvel együtt az év további részében sem tétlenkednek. Csupán példa jelleggel:
– jelentős feladatuk lesz a Vér virága illetve az Emlékezet hangja című program sorozatuk, mellyel terveik szerint hagyományt fognak Fehérváron teremteni.
– júliusban és augusztusban két ízben várnak fiatalokat a Felvidéken végzendő hadsír gondozó munkálatokhoz.
– augusztusban két alkotótábort vezetnek le, melyből egyik Fehérváron valósul meg. Ennek révén tovább bővül az I. vh. centenáriumához, a BÉKE megőrzés iránti elkötelezettséghez kötődő festmény kollekciójuk, amely immáron Közép-Európa léptékben is a legnagyobb tematikus gyűjteménnyel rendelkeznek, amely minőségében is megállja helyét. Szeretnék hinni, hogy valóra válik azon álmuk is, mely szerint sikerül városunkban állandó tárlatot nyitni ezen festményekből.
– partnereikkel immáron 10. alkalommal valósítják meg november 11-én a Nemzetközi Gyertyagyújtás Akciót, melynek fő bázisa Fehérvár.

A kommunikációs felületeiken szinte napi részletességgel mutatják vállalásaikat és azok megvalósulását:
https://www.facebook.com/pg/krajczaros.alapitvany/posts/?ref=page_internal – Krajczáros Alapítvány
https://www.facebook.com/groups/846772128758909/ Emlékezet a Hősökre 1914-1918 – Ecsettel a Békéért
https://www.facebook.com/groups/1826910277549148/ Nemzetközi gyertyagyújtási akció/ International candle lighting action

Honlapjuk: www.krajczarosalapitvany.hu
A youtube felületen is számtalan információ áll rendelkezésre róluk.

 

Forrás: Krajczáros Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.