szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Rendkívüli ülés A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes törvényéről

kilakoltatasTilt-190423

A Fidesz 2018-ban a Családok Évében már több alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson A Város Mindenkié (AVM) által kezdeményezett törvénymódosításról.

2018. decemberében több mint 10 ezer ember és 10 civil szervezet nevében megkerestük Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter urat, Novák Katalin államtitkár asszonyt és Fülöp Attila államtitkár urat, hogy támogassák a javaslatunkat és kezdeményezzék a módosítást az Országgyűlésben. A Emberi Erőforrások Minisztériumának Miniszteri Titkársága válaszában a Minisztérium egyszerre biztosította a csoportot, hogy megkapták a megkeresést, valamint, hogy a Parlamenti Államtitkárság egy előre meg nem nevezett munkatársa hamarosan felveszi velünk a kapcsolatot annak érdekében, hogy megkezdődhessenek a további egyeztetések. Az AVM azóta többször is kérte nyilvánosan és elektronikus levél formájában is Rétvári Bence államtitkár urat, hogy biztosítson arra lehetőséget, hogy a csoport megismerje a Minisztérium törvénymódosítással kapcsolatos álláspontját, de választ 4 hónapja nem kaptunk.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot 2019. április 24-én újra benyújtjuk az Országgyűlésnek Szél Bernadett, Szabó Szabolcs független képviselők, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum támogatásával. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki pártok újabb rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát.

Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor

1) a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
2) az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A rendkívüli ülés egy újabb lehetőség a Fidesz számára, hogy meggondolja magát és a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára álljon. Ebben az esetben a gyerekes családokat az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium után sem lehetne utcára tenni. Ez hatalmas előrelépést jelentene annak érdekében, hogy – ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök 2017 novemberében fogalmazott – Magyarország valóban ne a kilakoltatott emberek országa legyen.

A törvénymódosítás újra beadását és a rendkívüli ülés összehívását bejelentő sajtótájékoztató időpontja: 2019. április 24. szerda 11 óra. Helyszíne: Kossuth tér (a Parlament előtt, az Alkotmány utcával szemben)

A sajtótájékoztatón beszédet mondanak A Város Mindenkié csoport aktivistája Misetics Bálint, Szél Bernadett független képviselő, Csárdi Antal (LMP), Donáth Anna (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd).

A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes kampányáról itt ( https://avarosmindenkie.blog.hu/2018/01/16/gyerekek_kilakoltatasa_soha_tobbe ) olvashat.

Megjegyzés: A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.