vasárnap, augusztus 25, 2019
Civil Hírügynökség

Kézzel varrott szatyrok váltják ki a műanyag zacskókat

szatyortextilbol-190211

Egyre többen járnak textilszatyrokkal bevásárolni Túrkevén. A városban igazán komolyan veszik a „nem kell zacskó” kezdeményezést. A településen régóta működő Kreatív Öltögető csoport karolta fel ezt az ügyet néhány hónappal ezelőtt. Mostanra követőik is akadtak.

– Már régóta foglalkoztatott minket és kerestük a megoldást, miként lehetne csökkenteni a műanyag zacskó használatát, hiszen az rendkívüli mértékben szennyezi a természetet – tudtuk meg Nagy Árpádnétól, a klub vezetőjétől.

– Egyes becslések szerint ötszáz év, mire lebomlik. Káros hatásait ismerjük, egyre többet törődnek ezzel a problémával a természetvédők és a média is. Az első és leglogikusabb lépés a műanyag zacskók kizárása az életünkből. Ezért csatlakozott az országos kezdeményezéshez a Kreatív Öltögető csoport azzal, hogy textilből zacskókat és szatyrokat varrunk.

– Az ötletet és a felajánlásunkat örömmel fogadták a műanyag zacskó talán legnagyobb felhasználóhelyén a városban, a zöldségesnél. Ezzel a munkánkkal kívánunk hozzájárulni a műanyagzacskó-mentes bevásárlásokhoz. Valljuk, hogy a környezettudatos élet otthon kezdődik, s az egyik legalapvetőbb dolog, ahol tudunk tenni a környezetünkért, az a bevásárlás.

Amint a csoport vezetője hozzátette, a kezdeményezésüket sokan fogadták örömmel, jelezték csatlakozási szándékukat. A napokban óvodai felkérést is kaptak, ahol arra kérték őket, hogy az anyukáknak, nagymamáknak mutassák meg, miként kell szatyrokat varrni. Ezzel remélhetőleg még szélesebb körben sikerül elterjeszteni a műanyagzacskó-mentes bevásárlásokat.

A város legnagyobb zöldséges üzletében tényleg szívesen fogadták a textilből készült szatyrokat.
– Nálunk valóban rengeteg műanyag zacskó fogy, s bizony van, amikor nem könnyű kiváltani ezeket – mondta el Pálinkásné Asztalos Éva tulajdonos.
– Ezért is fogadtuk örömmel a varróklub felajánlását néhány héttel ezelőtt. A textilszatyrok nemcsak környezetbarátabbak, de szépek és tartósak is, érthető hát, hogy gyorsan népszerűvé váltak a vásárlóink körében is. Hamar szétkapkodták őket, ezért úgy döntöttünk, mi magunk is bekapcsolódunk a „gyártásba”.

– Felkértem két varrónőt, hogy a maradék anyagokat hasznosítva készítsenek további szatyrokat, „fizetségként” pedig gyümölcsöt kapnak. Mi pedig éppúgy ingyen adjuk a vevőknek ezeket a tartós és környezetkímélő szatyrokat, mint korábban a műanyagból készülteket.

A legjobb, ha magunknak varrjuk!
A „nem kell zacskó” kezdeményezés lényege, hogy aki teheti, az újrahasznosítás jegyében varrjon magának textilzacskókat, –szatyrokat otthon és bevásárláskor mindig vigye magával.
Lehet készíteni a családtagoknak is ajándékba és baráti körben is terjeszthető. Már ezzel is csökkentjük a műanyag-felhasználást, hiszen kiemelten fontos az újrahasznosítás és a környezettudatos élet elfogadása és alkalmazása.
Minimális erőfeszítéssel tudjuk csökkenteni a környezetszennyezést. Készítsünk táskát használt pamutanyagból, és máris egy emberrel kevesebb, aki műanyag zacskót visz haza!

Fotó: Mészáros János

 

Forrás: szoljon.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.