szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Prosztatarák: mit tehetnek a betegek az életkilátásaik javításáért?

Gyogytorna_181107

Javíthatja a prosztatarákkal szembesült férfiak életkilátásait és életminőségét a rendszeres mozgás és a speciális gyógytorna – hangzott el a daganatos betegeket mozgásra ösztönző, országos 10 Ezer Lépés Program debreceni rendezvényén.

A fizikai aktivitás az egyik kulcsa a rákbetegségek elkerülésének, de egy már kialakult daganatos betegség kezelését is segítheti a mozgás és a gyógytorna. Hajdú-Bihar megyében minden évben mintegy háromszáz férfi szembesül prosztatarák diagnózissal, összességében pedig több mint ötezren valamilyen rosszindulatú daganatos betegséggel.

– Behívásos népegészségügyi prosztatarák-szűrőprogram nincs, így jelentős részben a férfiakon múlik, hogy időben, gyógyítható állapotban kiderül-e egy rosszindulatú prosztatabetegség. Mi kell ehhez? 50 év felett évente háziorvos által kérhető laborvizsgálat, kiegészítve az urológus által rendelt PSA tumormarkerrel, fizikális prosztatavizsgálattal és hasi ultrahanggal – sorolta dr. Nagy Attila urológus főorvos az egészségtudatos férfiak ismérveit Debrecenben, kiegészítve a listát a sok mozgással és egészséges táplálkozással, a túlsúly leadásával.

– Nem tudunk olyan módszert, amivel a prosztatarák biztosan megelőzhető lenne, de egy daganatos diagnózist követően is jobbak a gyógyulási esélyei egy egészségesen élő, jó állóképességű, jó laboreredményeket produkáló férfinak, akinek a szervezete bírja a terhelést, így a kezelések okozta kihívásokat is képes legyőzni. A folyamatos fizikai aktivitás az egyik legfontosabb védő tényező daganatos betegként is – hangsúlyozta Nagy Attila.

Megerősítette az elhangzottakat Hajzsel Kármen gyógytornász is, kiemelve: a mozgás az egész szervezetre pozitívan hat, nemcsak fizikai értelemben, hanem a kedélyállapotot is javítja. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait már egy tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja. Hajzsel Kármen hangsúlyozta: a rehabilitációnak már a diagnózis közlésekor, majd a beavatkozást követően azonnal, még a kórházi ágyon el kellene kezdődnie. A receptre is felírható gyógytorna segíthet a vizelettartási gondok enyhítésében, a potencia javításában, az egyensúlyérzék fejlesztésében, a kényszertartás elkerülésében, a fájdalomcsillapításban is.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, a Janssen által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon segítő videók is megtalálhatók, ugyanakkor minden esetben javasolt szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetni, személyre szabni a mozgásprogramot. A 10 Ezer Lépés Program elnevezésnek az a forrása, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint legalább ennyit kellene lépni minden nap annak, aki szeretné megőrizni az egészségét.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.