hétfő, október 15, 2018
Civil Hírügynökség

PET Kupa: kihívások és sikerek

PETkupa-180928

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a Felső-Tiszát megtisztítsák a főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladéktól. Minden eddigi rekordot megdöntve, 8 nap alatt több mint 10 tonnányi PET-palacktól, műanyag flakontól, üvegtől és egyéb háztartási hulladéktól mentesítették a folyót.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Koordináló Zrt. szakmai támogatásával és aktív részvételével zajlott 2018. augusztus 4-12. között a 6. PET Kupa.

A 74 folyamkilométeres távot Szatmárcseke és Tiszamogyorós között hulladékból készült hajókon tették meg a versenyben részt vevő csapatok. Az első kihívás tehát az volt, hogy olyan, a vízügyi hatóság engedélyével bíró hajók készüljenek, amelyek nemcsak a legénységet, hanem a gyűjtött hulladékot is elbírják. Hiszen a Kupa végén az a csapat nyer, amelyik a legaktívabb volt a szemétszedésben!

Idén a folyó még a sokat látott Kalózoknak is tartogatott meglepetéseket, ugyanis a Szatmárcseke – Tivadar, illetve a Tivadar – Jánd közötti szakaszokon a vártnál kevesebb hulladékot rejtett az ártér. Azonban ennek az oka nem a javuló ukrán hulladékgazdálkodás, hanem az alacsony vízállás volt, az első árhullámmal várhatóan megérkezik majd az „elmaradt” hulladékáradat is. A Jándi-szigeten már a megszokott, hatalmas mennyiségű hulladékot (PET-palackot, konzervdobozokat, üvegeket), valamint szemetet (hungarocellt, törött játékokat, félpár papucsokat) rejtette a nehezen megközelíthető, sokszor embermagasságú csalánnal fedett ártér.

Csapatok

A PET Kupa ideje alatt összesen közel 400 ember, 20 csapat vett részt a gyűjtésben, köztük baráti társaságok, civil szervezetek (Aztakeservit Értékőr Egyesület, Ökologistic Alapítvány, WWF, Greenpeace Magyarország) önkormányzatok (Cigánd) és vállalatok is (NHKV Zrt., Henkel, Prezi, Siemens, Főtáv, Főtáv-Komfort). Külön öröm volt, hogy két csapat is érkezett Kárpátaljáról: a visszatérő Papilio Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet (KMKSZ ISZ).

A 2 tonnás teherbírású PETényi – vagy más néven Szemétevő Szeméthajó – idén is kísérő- és tároló hajóként vett részt a Kupán. A főszervező Természetfilm.hu Egyesület közösségi finanszírozásból megvalósított hajója a szemeteszsákokat vette át a csapatoktól, hogy a kiürülő kenukkal folytatni lehessen a gyűjtést.

A győztes

A PET Kupát idén a JoinTisza 15 fős legénysége nyerte meg, akik 4 kontinens 8 országából (India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia) érkeztek a Felső-Tiszára, hogy vízügyi, hulladékos és marketing szakértelmükkel segítsék az összefogást. A JOINTISZA projekt a Tisza vízgyűjtő gazdálkodási terv aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgálja és az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Igazgatóság konzorciumában valósul meg.
A 2. helyezett a tavalyi győztes, a Tilos Rádió hajója, míg a 3. az Obi-Wan Kenubi és a Papilio közös hajója lett.
Az első alkalommal átadott Tisza Hősei különdíjat a KMKSZ ISZ nyerte el, akiknek 6 fős csapata fejenként a legtöbb hulladékot szedte.

Mi történik a hulladékkal?

A csapatok által összegyűjtött összesen 10 tonnányi hulladékot a több mint 40 önkéntes válogatta szét, tömörítette és készítette elő a feldolgozásra. A hulladék állomásonkénti elszállítását a régióban működő közszolgáltató (Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.) ingyenesen vállalta, ezzel támogatva a kezdeményezést. A 2017-es évhez hasonlóan, a hulladéknak várhatóan nagyjából a fele – tisztítást, további szortírozást követően – újrahasznosításra alkalmas lesz, ezáltal benne maradhat az anyagkörforgásban, és értékes másodnyersanyagként hasznosulva új termék készülhet belőle.

A hatalmas mennyiség laposra taposásában óriási segítséget jelentett a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által biztosított ipari bálázógép, ami meggyorsította a munkát és gazdaságosabbá tette a hulladék szállítását.

Legszennyezettebb folyónk, a Tisza megtisztítása egy hosszú folyamat, ami nem valósulhat meg a környezetvédelem iránt elkötelezett magánszemélyek, a vízügyi és hulladékgazdálkodási szakmai szervezetek és cégek, valamint a Tisza-menti országok összefogása nélkül.

 

Forrás: humusz.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.