kedd, október 16, 2018
Civil Hírügynökség

A képviselők nem éltek a lehetőséggel

varosMind-180321

Miután a Fidesz már három alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson A Város Mindenkié (AVM) által kezdeményezett törvénymódosításról, az LMP kezdeményezésére 2018. március 21-én szerdán az Országgyűlés rendkívüli ülést tartott a javaslatról. A rendkívüli ülés összehívásának a célja az volt, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot február 12-én nyújtották be az Országgyűlésnek az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői a Momentum támogatásával. Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Mivel a rendkívüli ülésen összesen 29 országgyűlési képviselő jelent meg és az országgyűlés határozatléptelen volt, így csupán a frakcióvezetők napirend előtti felszólalásaira volt lehetőség. Itt a felszólalók közül egyedül Szél Bernadett (LMP) beszélt hosszabban a lakhatási válságról és annak lehetséges megoldásairól. A rendkívüli ülést a karzatról tíz olyan ember nézte végig, akiket a kilakoltatás fenyeget vagy nagyon nehéz lakáskörülmények között élnek, a Fidesz frakció még őket sem tisztelte meg a jelenlétével. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kovács Vera, az AVM aktivistája emlékeztetett arra, hogy ma Magyarországon minden harmadik állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából. Ennek az igazságtalan és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget a törvénymódosító elfogadása.

A rendkívüli ülés egy újabb lehetőség lett volna a Fidesz számára, hogy meggondolja magát és a „családok évében” a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára álljon – de a kormánypárt ezzel a lehetőséggel nem élt. Egyértelmű, hogy az április 8-i választások előtt a Fidesz kész arra, hogy akár a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt, a családok lakhatási gondjainak megoldásáról pedig még tárgyalni sem hajlandó a kormánypárt.

A Város Mindenkié folytatja a küzdelmet a lakhatáshoz való jogért országos és helyi szinten is. Kőbányán azért dolgozunk, hogy ne bontsanak el egy olyan épületet, amit alig több, mint 6 éve újított fel az önkormányzat 700 millió forintból és ne tegyenek utcára családokat, időseket és gyerekeket.

2018. március 22-én csütörtökön a kőbányai képviselő testület tart ülést, ahol aktivistáink és a Bihari út 8/c lakói Tóth Balázs képviselő segítségével ismét megpróbálnak párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal. Miután a legutóbbi testületi ülésen levették a napirendről a határozati javaslatunkat, ez alkalommal már azt is elutasították, hogy az egyáltalán előzetesen a napirendre kerüljön. A napirendről a helyszínen fognak szavazni, aktivistáink és a lakók pedig a helyszínen fognak nyomatékot adni annak az igényüknek, hogy az önkormányzat hajlandó legyen meghallgatni az érintetteket.
A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes kampányáról itt (http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/gyerekek_kilakoltat%C3%A1sa ) olvashat.

A moratórium alatt folyó kilakoltatásokról itt ( http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/kilakoltat%C3%A1s_napl%C3%B3k ) olvashat.

A Bihari utcai küzdelemről itt (http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/bihari_utca ) olvashat.

Megjegyzés: A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.
—————————-
A Város Mindenkié blogja: www.avarosmindenkie.blog.hu

A Város Mindenkié a Facebookon: https://www.facebook.com/AVarosMindenkie

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.