péntek, június 22, 2018
Civil Hírügynökség

A képviselők nem éltek a lehetőséggel

varosMind-180321

Miután a Fidesz már három alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson A Város Mindenkié (AVM) által kezdeményezett törvénymódosításról, az LMP kezdeményezésére 2018. március 21-én szerdán az Országgyűlés rendkívüli ülést tartott a javaslatról. A rendkívüli ülés összehívásának a célja az volt, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot február 12-én nyújtották be az Országgyűlésnek az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői a Momentum támogatásával. Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Mivel a rendkívüli ülésen összesen 29 országgyűlési képviselő jelent meg és az országgyűlés határozatléptelen volt, így csupán a frakcióvezetők napirend előtti felszólalásaira volt lehetőség. Itt a felszólalók közül egyedül Szél Bernadett (LMP) beszélt hosszabban a lakhatási válságról és annak lehetséges megoldásairól. A rendkívüli ülést a karzatról tíz olyan ember nézte végig, akiket a kilakoltatás fenyeget vagy nagyon nehéz lakáskörülmények között élnek, a Fidesz frakció még őket sem tisztelte meg a jelenlétével. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kovács Vera, az AVM aktivistája emlékeztetett arra, hogy ma Magyarországon minden harmadik állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából. Ennek az igazságtalan és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget a törvénymódosító elfogadása.

A rendkívüli ülés egy újabb lehetőség lett volna a Fidesz számára, hogy meggondolja magát és a „családok évében” a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára álljon – de a kormánypárt ezzel a lehetőséggel nem élt. Egyértelmű, hogy az április 8-i választások előtt a Fidesz kész arra, hogy akár a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt, a családok lakhatási gondjainak megoldásáról pedig még tárgyalni sem hajlandó a kormánypárt.

A Város Mindenkié folytatja a küzdelmet a lakhatáshoz való jogért országos és helyi szinten is. Kőbányán azért dolgozunk, hogy ne bontsanak el egy olyan épületet, amit alig több, mint 6 éve újított fel az önkormányzat 700 millió forintból és ne tegyenek utcára családokat, időseket és gyerekeket.

2018. március 22-én csütörtökön a kőbányai képviselő testület tart ülést, ahol aktivistáink és a Bihari út 8/c lakói Tóth Balázs képviselő segítségével ismét megpróbálnak párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal. Miután a legutóbbi testületi ülésen levették a napirendről a határozati javaslatunkat, ez alkalommal már azt is elutasították, hogy az egyáltalán előzetesen a napirendre kerüljön. A napirendről a helyszínen fognak szavazni, aktivistáink és a lakók pedig a helyszínen fognak nyomatékot adni annak az igényüknek, hogy az önkormányzat hajlandó legyen meghallgatni az érintetteket.
A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes kampányáról itt (http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/gyerekek_kilakoltat%C3%A1sa ) olvashat.

A moratórium alatt folyó kilakoltatásokról itt ( http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/kilakoltat%C3%A1s_napl%C3%B3k ) olvashat.

A Bihari utcai küzdelemről itt (http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/bihari_utca ) olvashat.

Megjegyzés: A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.
—————————-
A Város Mindenkié blogja: www.avarosmindenkie.blog.hu

A Város Mindenkié a Facebookon: https://www.facebook.com/AVarosMindenkie

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.