szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

A képviselők nem éltek a lehetőséggel

varosMind-180321

Miután a Fidesz már három alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson A Város Mindenkié (AVM) által kezdeményezett törvénymódosításról, az LMP kezdeményezésére 2018. március 21-én szerdán az Országgyűlés rendkívüli ülést tartott a javaslatról. A rendkívüli ülés összehívásának a célja az volt, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot február 12-én nyújtották be az Országgyűlésnek az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői a Momentum támogatásával. Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Mivel a rendkívüli ülésen összesen 29 országgyűlési képviselő jelent meg és az országgyűlés határozatléptelen volt, így csupán a frakcióvezetők napirend előtti felszólalásaira volt lehetőség. Itt a felszólalók közül egyedül Szél Bernadett (LMP) beszélt hosszabban a lakhatási válságról és annak lehetséges megoldásairól. A rendkívüli ülést a karzatról tíz olyan ember nézte végig, akiket a kilakoltatás fenyeget vagy nagyon nehéz lakáskörülmények között élnek, a Fidesz frakció még őket sem tisztelte meg a jelenlétével. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kovács Vera, az AVM aktivistája emlékeztetett arra, hogy ma Magyarországon minden harmadik állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából. Ennek az igazságtalan és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget a törvénymódosító elfogadása.

A rendkívüli ülés egy újabb lehetőség lett volna a Fidesz számára, hogy meggondolja magát és a „családok évében” a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára álljon – de a kormánypárt ezzel a lehetőséggel nem élt. Egyértelmű, hogy az április 8-i választások előtt a Fidesz kész arra, hogy akár a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt, a családok lakhatási gondjainak megoldásáról pedig még tárgyalni sem hajlandó a kormánypárt.

A Város Mindenkié folytatja a küzdelmet a lakhatáshoz való jogért országos és helyi szinten is. Kőbányán azért dolgozunk, hogy ne bontsanak el egy olyan épületet, amit alig több, mint 6 éve újított fel az önkormányzat 700 millió forintból és ne tegyenek utcára családokat, időseket és gyerekeket.

2018. március 22-én csütörtökön a kőbányai képviselő testület tart ülést, ahol aktivistáink és a Bihari út 8/c lakói Tóth Balázs képviselő segítségével ismét megpróbálnak párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal. Miután a legutóbbi testületi ülésen levették a napirendről a határozati javaslatunkat, ez alkalommal már azt is elutasították, hogy az egyáltalán előzetesen a napirendre kerüljön. A napirendről a helyszínen fognak szavazni, aktivistáink és a lakók pedig a helyszínen fognak nyomatékot adni annak az igényüknek, hogy az önkormányzat hajlandó legyen meghallgatni az érintetteket.
A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes kampányáról itt (http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/gyerekek_kilakoltat%C3%A1sa ) olvashat.

A moratórium alatt folyó kilakoltatásokról itt ( http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/kilakoltat%C3%A1s_napl%C3%B3k ) olvashat.

A Bihari utcai küzdelemről itt (http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/bihari_utca ) olvashat.

Megjegyzés: A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.
—————————-
A Város Mindenkié blogja: www.avarosmindenkie.blog.hu

A Város Mindenkié a Facebookon: https://www.facebook.com/AVarosMindenkie

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.