vasárnap, január 20, 2019
Civil Hírügynökség

Nemzetközi együttműködés a kiváltásban

fszk2-180130

Nemzetközi együttműködés garantálja a fogyatékos emberek intézményiférőhely-kiváltási programjának minőségét, tehát azt, hogy olyan új otthonokat és szolgáltatási környezetet alakítanak ki, ahol az emberek esélyt kaphatnak az önálló életre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly azt hangoztatta, mindenkit szövetségesként várnak, aki elkötelezett a kiváltási program eredményességében, és aki tud segíteni abban, hogy a szocializmus idejéről öröklött rossz intézményi rendszerből kiszabadítsák a fogyatékos embereket.

Az államtitkár annak apropóján beszélt erről, hogy együttműködési megállapodást kötött a magyar kiváltási program koordinálásáért felelős szervezet és a területen szolgáltatást nyújtó nemzetközi ernyőszervezet Budapesten. Az Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK) és a European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) közötti megállapodást a kormányzat képviseletében az államtitkár is aláírta.

Az EASPD és az FSZK közötti együttműködésben előbbi egyebek mellett tapasztalatcserét garantál, elsősorban más uniós tagországi gyakorlatok folyamatos megosztásával, konzultációt biztosít mind a minisztérium szakmai döntéshozói, mind az kiváltás módszertani hátterét nyújtó FSZK számára – áll a kiadott ismertetőben.

Az államtitkár azt hangoztatta, a fogyatékos emberek élete nem lehet egyirányú utca, ezért a kormány elkötelezett a kiváltási program folytatásában. Emlékeztetett, 2016 elején már 660 fogyatékos ember tudott kiköltözni korszerű lakhatási körülmények közé, ahol megkapták a teljesebb élet lehetőségét.
Közölte, 2018 végéig további 2500, míg 2023 végéig pedig újabb 7500 férőhelyet váltanak majd ki, és erre a kormány mintegy 800 milliárd forintot biztosít. Ez azt jelenti, hogy 2023 végéig a nagy, zsúfolt tömegintézmények felét lebontják, és 10 ezren tudnak majd “a helyi közösségekbe ágyazottan” élni.

Arra hívta fel a figyelmet, a kiváltásra fel kell készíteni a lakókat, az őket segítő, gondozó szakembereket, valamint a befogadó helyi közösségeket, hiszen utóbbiak nélkül nem lehet hosszú távon fenntarthatóvá tenni a programot. Szerinte ebben lehet fontos szerepe az EASPD-nek, mert módszereket, jó nemzetközi példákat tanulhatnak tőlük.

Luk Zelderloo, a húsz éve alapított, 15 ezer tagot számláló ernyőszervezet, az EASPD igazgatója arról beszélt, munkájuk alapja a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezmény. Hozzátette: a dokumentum lényege a gyakorlatban az, hogy ne az embereket vigyék az ellátó intézményekbe, hanem hozzájuk vigyék a személyre szabott ellátást. Cél, hogy olyan feltételeket kapjanak, melyekkel ugyanolyan életük lehet, mint másoknak – mondta. A fogyatékkal élő gyerekek helyzetét emelte ki, szerinte nekik minőségi oktatásra van szükségük, hogy később munkát tudjanak vállalni. Szerinte a kiváltási program célja az, hogy igazi otthonokat teremtsenek, melyek a társas élet színterei lehetnek, ahová a fogyatékos emberek áthívhatják a barátaikat, vagy ahol szívesen megölelnék a kedvesüket.

Giflo H. Péter, az FSZK ügyvezetője is azt hangoztatta, hogy a szakmapolitika a kiváltást nem csupán lakhatási kérdésként kezeli, hanem attól az egész szolgáltatási rendszer megújulását várja.

 

Forrás: kormany.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.