szerda, január 16, 2019
Civil Hírügynökség

A leggyakoribb vércsoport

veradas-170826

“Az OVSZ megújított honlapján (http://www.ovsz.hu/ver/veradasok) szerepel, hogy mikor és hol lehet vért adni, és mindenki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső helyszínt” – közölte Dexler Donát. Szeptember másodikán, Budapesten, a Városmajorban rendezik meg hagyományos véradási ünnepségüket, ahová szintén várják a donorokat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásra buzdít mindenkit, mert nyáron csökken a véradók száma – mondta az (OVSZ) főigazgatója.

Mint elmondta, minden nagykorú, 50 kilogrammnál súlyosabb és 60 évnél, rendszeres véradó esetében 65 évnél fiatalabb ember adhat vért, ám egyre nehezebb új donorokat találni. Éppen ezért ősztől a véradást népszerűsítő kampányt kezdenek a középiskolák végzős osztályaiban.

A leggyakoribb vércsoport az A pozitív, a legritkább pedig az AB negatív. Ugyanakkor a vércsoportok lakosságon belüli megoszlása egybeesik a vérigénnyel, így a ritka vércsoport csak igen rendkívüli esetben jelent problémát. Arról is szólt, hogy egy műtétnek soha nem feltétele a hozzátartozók véradása. A genetikai egyezés nem szükséges.

 

Forrás: hazipatika.com

Friss műsorok

Comments are closed.