péntek, július 20, 2018
Civil Hírügynökség

Demencia Kávézó “nyílik” Ferencvárosban

2017-06-11 Esemény, Hírfolyam
DemenciaKavezo2-170610

Az együttműködés elvét zászlajára tűző „A teljesség felé” elnevezésű idősügyi program keretében Demencia Kávézó címmel új program indul Ferencváros Önkormányzatának kezdeményezésére a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a Balázs Café & Bistro közreműködésével 2017. június 12-én, hétfőn 17.00 órakor a Ráday utca 11.-ben.

A szervezők a demenciában érintetteket, hozzátartozóikat, a téma iránt érdeklődőket egyaránt várják. A havi rendszerességű program során a SOTE szakemberei beszélnek a betegségről, annak megelőzéséről, kezeléséről, a betegek pedig foglalkozásokon vehetnek részt ezalatt. A helyszínt a Balázs Café & Bistro biztosítja, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola süteménnyel kedveskedik a résztvevőknek, illetve az érzékenyítés jegyében a diákok beszélgetnek az idősekkel, ismerkednek problémáikkal. A kávézó elindításában szakmai segítséget nyújtott az Alzheimer Café szervezete is. Az alulról szerveződő, önkéntesekkel által szervezett Café ma már Magyarországon több helyen is működik.

A Ferencvárosi Demencia Kávézó június 12-i nyitóelőadást dr. Fullajtár Máté egyetemi tanársegéd tartja.

Ferencváros Önkormányzata öt éve indította útjára idősügyi programját, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évi több mint ezer, 30 szervezet aktív közreműködésével megvalósított, 21 helyszínen zajló ingyenes programjain 2016-ban több mint 20 000 megjelenést regisztráltak. A Demencia Kávézó indításával az önkormányzat célja, hogy meg tudja szólítani azokat a 60 év felettieket is, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak otthonról kimozdulni, a preventív szemlélet kialakításával késleltesse vagy megakadályozza korunk népbetegségének, a demenciának kialakulását.

A Balázs Café és Bistro tulajdonosának köszönhetően sikerült megvalósítani azt az álmot is, hogy a témáról ne csak szociális és egészségügyi intézményi környezetben, hanem a frekventált helyen található Ráday utca elegáns kávézójában is szó essen.

 

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

Friss műsorok

Comments are closed.