szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

Gördülő bevásárlókosár: eszel velünk helyit?

gordulo-170216

Az országban működő több bevásárló közösség után Tatabányán is alakulóban van egy, a helyi élelmiszereket, termékeket előtérbe helyező bevásárlási forma.

A bevásárló közösség a helyi élelmiszer értékesítésének egy formája. A helyi élelmiszer fogalmának nincs jogszabályban meghatározott definíciója, a gyakorlat szerint a bevásárló közösségek a kistermelői értékesítésre vonatkozó előírást veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer az értékesítés helyére maximum 40 kilométeres távolságból, vagy az adott megyéből, távolságtól függetlenül érkezik a termelés, előállítás helyéről.

Kihagyva a kereskedelmi láncokat, közvetlenül a termelőtől tudja a vásárló megvásárolni a háztartásodba szükséges élelmet. A szervezők előre összegyűjtik a vásárlóktól a megvásárolni kívánt termékek listáját, továbbítják a termelőnek, aki összekészíti a kért árut. Közösen (termelőkkel, szervezőkkel, vásárlókkal) kialakított rendszerességgel hetente, kéthetente megtörténik az árucsere.

A termelő elhozza a portékát és a bevásárló közösség működési formájától függően átadja a vásárlónak. A szervezők a termelőket meglátogatják, mielőtt a rendszerbe kerülnének, meggyőződnek a termelés és az állattartás körülményeiről, így biztosítják a hitelességet. A termelővel közvetlen hangvételű, őszinte, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot igyekeznek kialakítani, ami az egyik legfontosabb eleme a bevásárló közösség hosszú távú működésének.

Ez azért jó értékesítési forma, mert a közeli átadóhelyre történő szállítás nem annyira szennyező, kevesebb csomagolóanyag szükséges, a termelők ösztönözhetőek, hogy minél környezetkímélőbb gazdálkodási módon állítsák elő a termékeiket, a vásárlók pedig tudatosan tervezhetik a táplálkozásukat, minél egészségesebb és minőségibb élelmiszert választva, elkerülve a felesleges impulzusvásárlást. A közösségi bevásárlás során a szervezők feladata a termelőkkel és a vásárlókkal való kapcsolattartás, a heti hírlevél és rendelési lista elérhetővé tétele az érdeklődőknek (emailen vagy internetes weboldalon keresztül), majd az összesített rendelés termelők felé történő tovább-küldése.

Az átadási napon az árusoktól közvetlenül veszi meg a vásárló az előre megrendelt élelmiszereket. Fontos a személyes találkozás, beszélgetés, kérdezni lehet, visszajelezni az elfogyasztott árukról. Az előállítás helyére szervezett termelőlátogatások is nyitottak a közösség tagjai számára. Fontos a bizalom és a kommunikáció a tagok között. Termelőik szívesen válaszolnak a feltett kérdésekre, elmondják, hogy hogyan, miből készül a termék, milyen módon termelnek.

A bevásárló közösségben idény zöldséget és gyümölcsöt árulnak, valamint kíméletesen tartott jószágoktól származó élelmiszert. A termelők kis gazdaságokat üzemeltetnek, nem tudnak és nem is érné meg nekik az intenzív termelés. Vegyszert csak átgondoltan, tudatosan használnak, saját maguk is azt fogyasztják, amit a vásárlók. Másrészt kialakul egyfajta bizalom a személyes kapcsolat miatt, amit nem szeretne elveszíteni. Nem fog olyan terméket hozni, amit ő saját maga sem fogyasztana el.

A tapasztalatok szerit elsősorban kisgyermekes családok keresik az egészséges élelmiszereket, illetve olyan érettebb korú felnőttek, ahol a gyerekek már kirepültek és van idejük tudatosabban gondolkodni és vásárolni. A másik nagy réteg pedig meglepő, de a nagyszülők, akik segítenek az unokák ellátásában. Sokszor őket a legkönnyebb meggyőzni, még emlékeznek a régi idők ízeire, a piacokra, ahol hasonló kistermelők árultak, mint a bevásárló közösségben, és akiket már olyan nehéz megtalálni. A betegségből felépülők és ételintoleranciások is szívesen csatlakoznak a közösséghez.

A tatabányai Gördülő Kosár bevásárló közösség a Mozgáskorlátozott Egyesület udvarán (Madách u. 7-9.) kap helyet az átadások idejére. Első műhelymegbeszélésükre 2017. 02.15-én került sor a Puskin Művelődési Házban, melyen számos érdeklődő és bevásárló közösség jelent meg. Mivel a termelők és vásárlók közösen alakítják, szervezik a közösséget, szükség van a véleményükre.

A résztvevők találkozhattak a már csatlakozott termelőkkel, az áruikkal. Megkóstolhatták a termékeiket is. A Gördülő Kosár folyamatosan várja a csatlakozókat, akik a környékbeli gazdáktól szeretnének helyi élelmiszert vásárolni. Az e-mail címre küldött regisztrációval lehet csatlakozni, rendelési listát kérni: gordulokosar.bevasarlokozosseg@gmail.com.

 

Forrás: kemma.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.