csütörtök, február 21, 2019
Civil Hírügynökség

Gördülő bevásárlókosár: eszel velünk helyit?

gordulo-170216

Az országban működő több bevásárló közösség után Tatabányán is alakulóban van egy, a helyi élelmiszereket, termékeket előtérbe helyező bevásárlási forma.

A bevásárló közösség a helyi élelmiszer értékesítésének egy formája. A helyi élelmiszer fogalmának nincs jogszabályban meghatározott definíciója, a gyakorlat szerint a bevásárló közösségek a kistermelői értékesítésre vonatkozó előírást veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer az értékesítés helyére maximum 40 kilométeres távolságból, vagy az adott megyéből, távolságtól függetlenül érkezik a termelés, előállítás helyéről.

Kihagyva a kereskedelmi láncokat, közvetlenül a termelőtől tudja a vásárló megvásárolni a háztartásodba szükséges élelmet. A szervezők előre összegyűjtik a vásárlóktól a megvásárolni kívánt termékek listáját, továbbítják a termelőnek, aki összekészíti a kért árut. Közösen (termelőkkel, szervezőkkel, vásárlókkal) kialakított rendszerességgel hetente, kéthetente megtörténik az árucsere.

A termelő elhozza a portékát és a bevásárló közösség működési formájától függően átadja a vásárlónak. A szervezők a termelőket meglátogatják, mielőtt a rendszerbe kerülnének, meggyőződnek a termelés és az állattartás körülményeiről, így biztosítják a hitelességet. A termelővel közvetlen hangvételű, őszinte, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot igyekeznek kialakítani, ami az egyik legfontosabb eleme a bevásárló közösség hosszú távú működésének.

Ez azért jó értékesítési forma, mert a közeli átadóhelyre történő szállítás nem annyira szennyező, kevesebb csomagolóanyag szükséges, a termelők ösztönözhetőek, hogy minél környezetkímélőbb gazdálkodási módon állítsák elő a termékeiket, a vásárlók pedig tudatosan tervezhetik a táplálkozásukat, minél egészségesebb és minőségibb élelmiszert választva, elkerülve a felesleges impulzusvásárlást. A közösségi bevásárlás során a szervezők feladata a termelőkkel és a vásárlókkal való kapcsolattartás, a heti hírlevél és rendelési lista elérhetővé tétele az érdeklődőknek (emailen vagy internetes weboldalon keresztül), majd az összesített rendelés termelők felé történő tovább-küldése.

Az átadási napon az árusoktól közvetlenül veszi meg a vásárló az előre megrendelt élelmiszereket. Fontos a személyes találkozás, beszélgetés, kérdezni lehet, visszajelezni az elfogyasztott árukról. Az előállítás helyére szervezett termelőlátogatások is nyitottak a közösség tagjai számára. Fontos a bizalom és a kommunikáció a tagok között. Termelőik szívesen válaszolnak a feltett kérdésekre, elmondják, hogy hogyan, miből készül a termék, milyen módon termelnek.

A bevásárló közösségben idény zöldséget és gyümölcsöt árulnak, valamint kíméletesen tartott jószágoktól származó élelmiszert. A termelők kis gazdaságokat üzemeltetnek, nem tudnak és nem is érné meg nekik az intenzív termelés. Vegyszert csak átgondoltan, tudatosan használnak, saját maguk is azt fogyasztják, amit a vásárlók. Másrészt kialakul egyfajta bizalom a személyes kapcsolat miatt, amit nem szeretne elveszíteni. Nem fog olyan terméket hozni, amit ő saját maga sem fogyasztana el.

A tapasztalatok szerit elsősorban kisgyermekes családok keresik az egészséges élelmiszereket, illetve olyan érettebb korú felnőttek, ahol a gyerekek már kirepültek és van idejük tudatosabban gondolkodni és vásárolni. A másik nagy réteg pedig meglepő, de a nagyszülők, akik segítenek az unokák ellátásában. Sokszor őket a legkönnyebb meggyőzni, még emlékeznek a régi idők ízeire, a piacokra, ahol hasonló kistermelők árultak, mint a bevásárló közösségben, és akiket már olyan nehéz megtalálni. A betegségből felépülők és ételintoleranciások is szívesen csatlakoznak a közösséghez.

A tatabányai Gördülő Kosár bevásárló közösség a Mozgáskorlátozott Egyesület udvarán (Madách u. 7-9.) kap helyet az átadások idejére. Első műhelymegbeszélésükre 2017. 02.15-én került sor a Puskin Művelődési Házban, melyen számos érdeklődő és bevásárló közösség jelent meg. Mivel a termelők és vásárlók közösen alakítják, szervezik a közösséget, szükség van a véleményükre.

A résztvevők találkozhattak a már csatlakozott termelőkkel, az áruikkal. Megkóstolhatták a termékeiket is. A Gördülő Kosár folyamatosan várja a csatlakozókat, akik a környékbeli gazdáktól szeretnének helyi élelmiszert vásárolni. Az e-mail címre küldött regisztrációval lehet csatlakozni, rendelési listát kérni: gordulokosar.bevasarlokozosseg@gmail.com.

 

Forrás: kemma.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.