csütörtök, május 24, 2018
Civil Hírügynökség

Gördülő bevásárlókosár: eszel velünk helyit?

gordulo-170216

Az országban működő több bevásárló közösség után Tatabányán is alakulóban van egy, a helyi élelmiszereket, termékeket előtérbe helyező bevásárlási forma.

A bevásárló közösség a helyi élelmiszer értékesítésének egy formája. A helyi élelmiszer fogalmának nincs jogszabályban meghatározott definíciója, a gyakorlat szerint a bevásárló közösségek a kistermelői értékesítésre vonatkozó előírást veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer az értékesítés helyére maximum 40 kilométeres távolságból, vagy az adott megyéből, távolságtól függetlenül érkezik a termelés, előállítás helyéről.

Kihagyva a kereskedelmi láncokat, közvetlenül a termelőtől tudja a vásárló megvásárolni a háztartásodba szükséges élelmet. A szervezők előre összegyűjtik a vásárlóktól a megvásárolni kívánt termékek listáját, továbbítják a termelőnek, aki összekészíti a kért árut. Közösen (termelőkkel, szervezőkkel, vásárlókkal) kialakított rendszerességgel hetente, kéthetente megtörténik az árucsere.

A termelő elhozza a portékát és a bevásárló közösség működési formájától függően átadja a vásárlónak. A szervezők a termelőket meglátogatják, mielőtt a rendszerbe kerülnének, meggyőződnek a termelés és az állattartás körülményeiről, így biztosítják a hitelességet. A termelővel közvetlen hangvételű, őszinte, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot igyekeznek kialakítani, ami az egyik legfontosabb eleme a bevásárló közösség hosszú távú működésének.

Ez azért jó értékesítési forma, mert a közeli átadóhelyre történő szállítás nem annyira szennyező, kevesebb csomagolóanyag szükséges, a termelők ösztönözhetőek, hogy minél környezetkímélőbb gazdálkodási módon állítsák elő a termékeiket, a vásárlók pedig tudatosan tervezhetik a táplálkozásukat, minél egészségesebb és minőségibb élelmiszert választva, elkerülve a felesleges impulzusvásárlást. A közösségi bevásárlás során a szervezők feladata a termelőkkel és a vásárlókkal való kapcsolattartás, a heti hírlevél és rendelési lista elérhetővé tétele az érdeklődőknek (emailen vagy internetes weboldalon keresztül), majd az összesített rendelés termelők felé történő tovább-küldése.

Az átadási napon az árusoktól közvetlenül veszi meg a vásárló az előre megrendelt élelmiszereket. Fontos a személyes találkozás, beszélgetés, kérdezni lehet, visszajelezni az elfogyasztott árukról. Az előállítás helyére szervezett termelőlátogatások is nyitottak a közösség tagjai számára. Fontos a bizalom és a kommunikáció a tagok között. Termelőik szívesen válaszolnak a feltett kérdésekre, elmondják, hogy hogyan, miből készül a termék, milyen módon termelnek.

A bevásárló közösségben idény zöldséget és gyümölcsöt árulnak, valamint kíméletesen tartott jószágoktól származó élelmiszert. A termelők kis gazdaságokat üzemeltetnek, nem tudnak és nem is érné meg nekik az intenzív termelés. Vegyszert csak átgondoltan, tudatosan használnak, saját maguk is azt fogyasztják, amit a vásárlók. Másrészt kialakul egyfajta bizalom a személyes kapcsolat miatt, amit nem szeretne elveszíteni. Nem fog olyan terméket hozni, amit ő saját maga sem fogyasztana el.

A tapasztalatok szerit elsősorban kisgyermekes családok keresik az egészséges élelmiszereket, illetve olyan érettebb korú felnőttek, ahol a gyerekek már kirepültek és van idejük tudatosabban gondolkodni és vásárolni. A másik nagy réteg pedig meglepő, de a nagyszülők, akik segítenek az unokák ellátásában. Sokszor őket a legkönnyebb meggyőzni, még emlékeznek a régi idők ízeire, a piacokra, ahol hasonló kistermelők árultak, mint a bevásárló közösségben, és akiket már olyan nehéz megtalálni. A betegségből felépülők és ételintoleranciások is szívesen csatlakoznak a közösséghez.

A tatabányai Gördülő Kosár bevásárló közösség a Mozgáskorlátozott Egyesület udvarán (Madách u. 7-9.) kap helyet az átadások idejére. Első műhelymegbeszélésükre 2017. 02.15-én került sor a Puskin Művelődési Házban, melyen számos érdeklődő és bevásárló közösség jelent meg. Mivel a termelők és vásárlók közösen alakítják, szervezik a közösséget, szükség van a véleményükre.

A résztvevők találkozhattak a már csatlakozott termelőkkel, az áruikkal. Megkóstolhatták a termékeiket is. A Gördülő Kosár folyamatosan várja a csatlakozókat, akik a környékbeli gazdáktól szeretnének helyi élelmiszert vásárolni. Az e-mail címre küldött regisztrációval lehet csatlakozni, rendelési listát kérni: gordulokosar.bevasarlokozosseg@gmail.com.

 

Forrás: kemma.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.