vasárnap, augusztus 25, 2019
Civil Hírügynökség

2102-ben fog egy magyar nő annyit keresni, mint egy férfi

noFerfiFizetes-180107

A jelenlegi trendek alapján Magyarországon 2102 körül, azaz nagyjából nyolcvan év múlva számíthatunk arra, hogy eltűnik a nők és férfiak közötti kereseti rés. Számos európai ország erre már húsz év múlva számíthat.

A nemek közti kereseti rés (Gender Pay Gap) azt mutatja meg, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők bruttó átlagkeresete hány százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Ez globálisan kb. 30 százalék, az EU-átlag 16,7 százalék, Magyarországon 15,1 százalék. (Érdekesség, hogy a közszférában ez 2016-ban 11,8 százalék volt csak, tehát ott kisebb a különbség.)

A magyar kereseti rés alapvetően a következő okokra vezethető vissza:
• kevés a női vezető (ezáltal kevés a sokat kereső nő)
• a nők heti 26, a férfiak heti 9 óra láthatatlan munkát végeznek (ide tartozik a háztartás és pl. az önkéntes munka is)
• a nők gyakrabban szakítják meg a karrierútjukat (pl. gyermekvállalás vagy idős családtag gondozása miatt)
• oktatási és munkaerőpiaci szegregáció
• egy állásinterjún kevesebbet tudnak kialkudni a nők, egyfelől kevesebbet ajánlanak nekik, másfelől maguk is kevesebbet kérnek.

A nemek közti fizetési különbséget többféle szervezet is méri és kutatja. A Világgazdasági Fórum 2016-os jelentésében például Magyarország a 144 ország közül a 130. helyen állt e tekintetben, de van olyan felmérés, amely az országot a középmezőnybe sorolja.

A PwC 2017-es jelentése azért különösen érdekes, mert az eddigi trendek alapján próbál meg következtetni arra, hogy a fizetési különbség mikor fog eltűnni. A főbb megállapítások:

• A bérszakadék eltüntetéseben Új-Zéland, Szlovénia és Lengyelország áll a legjobban.
• A legrosszabbul Korea, Japán és Németország.
• Várhatóan 20 éven belül megszűnik a bérszakadék Lengyelországban, Luxemburgban, Belgiumban, Írországban és Görögországban.
• Magyarországon az előrejelzés szerint ez 2102-ben jön el.

Az keres, aki dolgozik

A fizetési különbségek mögött és mellett ott vannak a foglalkoztatottsági és az oktatásbeli eltérések is. Az Eurostat 2015-os adatai szerint a nők foglalkoztatottsági rátája Svédországban, Finnországban és Észtországban a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Olaszországban és Máltán. Magyarország a középmezőnyben van, 42,6 százalékkal. Ez azonban jócskán elmarad attól, amit a kormány 2006-ban ígért. A nemzeti célkitűzés szerint 2008-ra 51,8; 2010-re 53,2 százalék lett volna a nők foglalkoztatottsága.

Fontos megemlíteni, hogy Magyarországon a nők inaktivitási rátája is igen magas, egyrészt a hosszúra nyúló gyermekgondozási időszak, másrészt a nők korkedvezményes nyugdíjba vonulása miatt. Ugyanakkor a nők munkaerőpiaci részvétele szempontjából az elmúlt 25 év legfontosabb változása az volt, hogy már nemcsak a gyes, de a gyed mellett is dolgozhatnak a nők.

Magyarországon a nők körében 11,8 százalék a korai iskolaelhagyók aránya (azaz a 18-24 évesek között ilyen arányban rendelkeznek csak középfokú vagy annál alacsonyabb végzettséggel), az uniós átlag 9,2 százalék.
Viszonylag jó a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya (a 30-34 éves nők 44 százalékának van diplomája), ugyanakkor nagyon aggasztó, hogy a magyar nők egy diplomával a zsebükben mindössze kétharmadnyi fizetésemelkedésre számíthatnak a férfiakkal összehasonlítva.

Példaképek kellenek

A fiatal nőknek nyújtott minta és a kormányzat elhivatottsága miatt is különösen fontos, milyen arányban dolgoznak, de leginkább látszanak a nők a politikában.

A Global Gender Gap című jelentés szerint Magyarország helyezése a politikai pozíciók tekintetében sokat romlott: 2006-ban a 82., 2017-ben már a 138. helyen álltunk. A rendszerváltás óta eltelt időszakban a teljes magyar kormányzati elit (miniszterelnökök, miniszterek, államtitkárok) nagyjából 10 százaléka volt nő. A jelenlegi kormányban egyetlen női minisztere van, de 10 nő tölt be államtitkári pozíciót.

A kultúra és a média területe legalább olyan fontos, mint a politikáé. Egyfelől leképezik a meglévő különbségeket, másrészt nehezítik a fiatal generáció előre jutását. Ha egy fiatal lány nem látja, hogy nők vannak kulcspozícióban, ő maga sem gondol rá, hogy ott lehetne.

Az Európai Parlament 2018-as kutatása szerint a 2010 és 2013 között bemutatott legnépszerűbb amerikai, francia, német és angol filmek szereplői között egyharmad volt a nő, akik férfi társaiknál sokkal gyakrabban mutatkoznak hiányos öltözékben vagy meztelenül.

Az unióban dolgozó újságírói és kommunikációs végzettségűek 70 százaléka volt nő 2017-ben, de vezető pozícióban csupán 30 százalék volt. A Global Media Monitoring Project 2015-ös jelentése alapján (114 országot vizsgáltak) a magyar hírműsorok szereplőinek 21, riportereinek 41 százaléka volt nő, a televíziós műsorvezetők 36, a rádiós hírolvasók 45 százaléka volt nő.

 

Forrás: index.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.