hétfő, május 21, 2018
Civil Hírügynökség

16 országot szólít fel bíróság házassági egyenlőségre

melegZaszlo-180117

Történelmi döntést hozott az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága. A húsz országot felügyelő igazságügyi szervezet kötelezte a tagországokat, hogy törvényesítsék az azonos nemű párok házassághoz való jogát, valamint nemkorrekciós műtét végrehajtása nélkül is tegyék lehetővé transznemű állampolgáraik számára a nemváltoztatást hivatalos papírokon.

A hét bíró által fogalmazott állásfoglalás szerint a kormányoknak “el kell ismerniük és garantálniuk a jogokat, amelyek az azonos nemű párok által alapított családokat megilletik.” A meleg és leszbikus párokat meg kell illessen minden olyan jog, amely a heteroszexuális párokat is.

A húsz ország közül Argentína, Brazília, Kolumbia és Uruguay már megvalósította az egyenlő házasságot, valamint Mexikó egyes államai is hoztak ilyen rendelkezést, azonban Barbados, Bolívia, Chile, Costa Rica, Ecuador, Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, a Dominikai Köztársaság és Suriname még nem. Sőt, Barbados-on a homoszexualitás a mai napig büntetőjogi kategória.
Chile és Ecuador esetében már létezik bejegyzett élettársi kapcsolat.

Az eset előzménye, hogy Costa Rica állásfoglalást kért a fórumtól, elismerje-e az azonos nemű párokat és engedélyezzék e a transzneműek számára a névváltoztatást hivatalos dokumentumaikon. Az ország alelnöke, Ana Helena Chacón üdvözölte a döntést.

Az Emberi Jogok Amerika-Közi Bírósága alá tartozik a Dominikai Közösség, Grenada, valamint Jamaica is, azonban rájuk nem kötelező erejűek a döntések. Meg kell jegyezni, hogy e három országban szintén törvény tiltja a homoszexualitást.

 

Forrás: humenonline.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.