szombat, február 23, 2019
Civil Hírügynökség

16 országot szólít fel bíróság házassági egyenlőségre

melegZaszlo-180117

Történelmi döntést hozott az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága. A húsz országot felügyelő igazságügyi szervezet kötelezte a tagországokat, hogy törvényesítsék az azonos nemű párok házassághoz való jogát, valamint nemkorrekciós műtét végrehajtása nélkül is tegyék lehetővé transznemű állampolgáraik számára a nemváltoztatást hivatalos papírokon.

A hét bíró által fogalmazott állásfoglalás szerint a kormányoknak “el kell ismerniük és garantálniuk a jogokat, amelyek az azonos nemű párok által alapított családokat megilletik.” A meleg és leszbikus párokat meg kell illessen minden olyan jog, amely a heteroszexuális párokat is.

A húsz ország közül Argentína, Brazília, Kolumbia és Uruguay már megvalósította az egyenlő házasságot, valamint Mexikó egyes államai is hoztak ilyen rendelkezést, azonban Barbados, Bolívia, Chile, Costa Rica, Ecuador, Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, a Dominikai Köztársaság és Suriname még nem. Sőt, Barbados-on a homoszexualitás a mai napig büntetőjogi kategória.
Chile és Ecuador esetében már létezik bejegyzett élettársi kapcsolat.

Az eset előzménye, hogy Costa Rica állásfoglalást kért a fórumtól, elismerje-e az azonos nemű párokat és engedélyezzék e a transzneműek számára a névváltoztatást hivatalos dokumentumaikon. Az ország alelnöke, Ana Helena Chacón üdvözölte a döntést.

Az Emberi Jogok Amerika-Közi Bírósága alá tartozik a Dominikai Közösség, Grenada, valamint Jamaica is, azonban rájuk nem kötelező erejűek a döntések. Meg kell jegyezni, hogy e három országban szintén törvény tiltja a homoszexualitást.

 

Forrás: humenonline.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.